Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Stark ökning av gästnätter i Skara

Antalet gästnätter i Skara under sommarmånaderna juni-augusti ökade i år med 17,5 procent jämfört med förra året.

Skara ligger med sina nära 34 000 kommersiella gästnätter tvåa i Skaraborg under nämnd period.

SCB publicerar återkommande gästnattsundersökningar för hotell, stugbyar och vandrarhem. Den senaste undersökningen gäller sommaren 2019 och visar på en stor ökning för Skara.

Annons

– Vi gläds åt det fina resultatet. I Skara ligger beläggningsgraden nu på 60 procent. Lite annorlunda uttryckt innebär det att vi har en potential på 40 procent, där helgpaket och idrottsturism kan ha stor betydelse för en fortsatt positiv utveckling, säger Marie Wennerholm som är besöksnäringsstrateg i Skara kommun i ett pressmeddelande.

Annons

I Skara kommun är det sju boendearrangörer som rapporterar in sin beläggning till SCB. För att komma med i statistiken ska boendet ha mer än åtta bäddar. Campingplatser och privata stugor är inte inräknade i statistiken. Dessa är: Brunsbo biskopsgård, Flämslätt Stifts- och kursgård, Herrtorps Quarn, Jula Hotell & Konferens, Järnvägshotellet B&B, Klostergården Vandrarhem samt Skara Stadshotell.

Fågelturister och hemester

Det kan vara svårt att se någon enskild anledning till ökningen, troligen är det flera faktorer som har samverkat till det goda resultatet. Turistbyråns rundringning till några av boendearrangörerna har gett uppfattningen att det framförallt är engelsmän som har ökat sitt resande till Sverige, men även att vi svenskar har ökat vårt resande hemmavid.

– Jag tror att Turistrådets kampanjer har gett frukt men även Visit Hornborgasjöns satsning att närvara vid Birdfair i England, säger turistassistent Susanne Floridan.

Nya satsningar kan påverka framåt

Enskilda aktörers satsningar kan också lyfta hela området. På Jula Hotell & Konferens har man haft en bra sommar och har i höst också märkt av Skara Sommarlands nya Halloween-satsning.

– Det är kul att en aktör som Sommarland har öppnat upp för övernattande gäster även under hösten i samband med Scary Sommarland, säger Mikaela Grundström, VD JUla Hotell & Konferens.

Annons

Annons

Fritidsområdet Vilan har sedan tidigare en stor dragningskraft på föreningar som genomför läger eller tävlingar i Skara. Här ser kommunen en spännande utvecklingspotential.

– Steg för steg utvecklar vi nu Vilan från fritidsområde till ett attraktivt eventområde med cuper och Skara Sommarland som granne och samarbetspartner, säger kommunens projektledare Peter Gustavsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan