Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Spara pengar på natten - är det rätt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Läste i SKLT att de skall dra ner på nattpersonalen på två äldreboenden i Skara Kommun. Man kan fråga hur politiker tänker, de boenden som är berörda är Malmgården i Skara och Vallehemmet i Axvall. Malmgården och Vallehemmet är två boenden för människor som lider av demens.

När man sparar in på nattpersonal på Malmgården och Vallehemmet kommer det att innebära sämre omvårdnad för de boende, befarar Skarabon Hans Jadenfelt i en insändare.

Malmgården har lovprisats för hur de vårdar och sköter om sina vårdtagare på ett ypperligt sätt. Andra kommuner har varit på besök och blivit imponerade av personalens sätt att arbeta med vårdtagarna.

Annons

Annons

De har bland annat lyckats bra med att ge färre medicin och så vidare. Genom att dra in på personal på natten kan situationen bli helt annorlunda. Det räcker med att en person på en avdelning är orolig och inte kan sova på natten för att hela avdelningen skall vara vaken om det inte finns personal till hands för att lugna den som är orolig. I fortsättningen kommer denna situation att vara ohållbar för både vårdtagare och personal.

Då måste det till något som idag i framgångsrik vård inte är positivt. Då måste man börja droga vårdtagarna så att de håller sig mindre oroliga under natten. Detta medför att vårdtagarna blir mer trötta än vanligt under dagen. Anhöriga kommer då att märka en försämring av deras anhöriga som är vårdtagare.

Med facit i hand hade det varit bättre om Skara kommun hade lugnat sig med att bygga om den gamla fina skolan till nytt kommunalhus och istället satsat på vården åtminstone till ekonomin i kommunen blir mera stabil. Jag blir både ledsen och arg när våra folkvalda inte tänker längre än vad näsan räcker. Det verkar som de inte vet vad sjukdomen demens innebär. Demens är något även politiker också kan bli drabbade av och då är kanske deras anhöriga de som gnäller mest när de möter en neddrogad anhörig som inte alls får ha ett värdigt liv i livets slutskede!

Besviken.

Hans Jadenfelt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan