Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

Historiskt svenskt VM-brons i gång

Perseus Karlström tog brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.

Annons

Perseus Karlström levde upp till medaljförväntningarna och tog brons på 20 kilometer gång i VM i Doha.

Det var Sveriges första gångmedalj på herrsidan i ett VM – och Karlström var känslosam efteråt.

– Alla som visat support för mig, folk som jag inte har någon aning om vilka de är, men som har idrottshjärta, ni förstår inte, det här är så jäkla sjukt, säger han.

Perseus Karlström tog brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.

Direkt efter målgång var det väldigt starka känslor bredvid gångbanan i Doha. Perseus Karlström kramar om sin tränare Brent Vallance från Australien och träningskompisen Evan Dunfee från Kanada. Det är långa kramar.

Sedan vänder han sig mot de svenska journalisterna på plats.

– Alltså det här har varit den längsta dagen i mitt liv. Jag har räknat ner. Det har varit så lång väntan... säger han mellan han hämtar andan som fortfarande är snabb direkt efter målgång.

– Alla som visat support för mig, folk som jag inte har någon aning om vilka de är, men som har idrottshjärta, ni förstår inte, det är så jäkla sjukt, fortsätter han, som att allt är i en enda lång mening.

Annons

Annons

”Fruktansvärt långsamt”

Perseus Karlström visste vad han pratade om när han sade att han var i sitt livs form.

I 20 kilometersloppet visade 29-åringen från Eskilstuna tidigt att han skulle ha med toppen att göra. Japanen Toshikazu Yamanishi gjorde genast ett ryck och behöll en klar ledning genom hela loppet. Karlström placerade sig i den jagande klungan där han och fyra andra vägrade släppa japanen ur sikte.

Men med drygt fem kilometer kvar bestämde sig svensken för att testa – och han kom loss. Perseus Karlström var ensam tvåa under drygt tre kilometer, men jagades av ryssen Vasiliy Mizinov, som tävlar under neutral flagg.

– Det gick så fruktansvärt långsamt (i början), alla bara droppade av – pang! Men de körde inte med någon iskorv! De får skylla sig själva, nästa gång får de läsa svensk media mer, säger han.

– Vi fyllde på den mer och mer på slutet så att det blev en faluiskorv till slut.

49 långa veckor

Med en kilometer kvar kom Mizinov ikapp, och gick om. Karlström kastade sin iskeps åt sidan men lyckades inte svara och gick över mållinjen som trea, med svenska flaggor i båda händerna.

– Mitt huvud kokade. Jag kände verkligen att det var på gränsen. Huvudet var hur kokande som helst. Ryssen kom för fort på slutet, säger han.

Det är tydligt att det här betyder otroligt mycket. Han berättar att han från gångvärldens håll märkt att han haft blickarna på sig efter sin kanonsäsong, även om japanen var rankad som världsetta.

– Det har varit 49 långa veckor. Jag kommer ihåg i Mexiko i december när någon frågade varför jag tränade så hårt. Nu vet ni, jag tränade för det här! För att stå på pallen.

Annons

Hans hälsning från svenska folket kommer precis som allt han säger i en snabb ström av ord:

Annons

– Tack för all kärlek som ni visat. Det är otroligt att få sådant stöd. Jag har haft så mycket motgång, folk som skrattat. Men nu har det märkts att folk hejat på, så tack. Ni är definitivt en del av den här medaljen och det är stort att ni vänt från att vara negativa till att bli positiva.

Hoppas på uppsving

Nu hoppas Karlström att medaljen ska leda till ett uppsving för sporten i Sverige.

– Jag hoppas verkligen det. Att förbundet tar tag i det här nu och fångar upp om det kommer intresse, som jag hoppas att det gör. Det är jag och brorsan som finns i Sverige nu men jag vet att det finns de som är intresserade, säger Karlström.

Till skillnad från andra länder där gång är en del av friidrottsförbundet, är gången i Sverige under ett eget förbund – gång- och vandrarförbundet – vilket länge har varit en fråga som lyfts men där dörren från friidrotten varit stängd.

– RF (Riksidrottsförbundet) får säga till nu att vi ska gå med, jag hoppas verkligen det. För då får vi den exponering som vi behöver. Hade vi varit under friidrottsförbundet hade jag fått uppmärksamhet över hela året och varit ett medaljhopp från deras håll också.

Förbundskaptenen Siv Karlström, även mamma till Perseus, tror också att gången behöver synas mer.

– Det är inte så många som vet att sporten existerar, vi har inte så stort medialt intresse, vi har inte visats upp överhuvudtaget. Det var många som inte hade sett en gångtävling före det här VM:et så det är jättemånga som hört av sig till mig och sagt att det varit jättehäftigt att titta på.

Hon hoppas att gångförbundet ska ligga på för en sammanslagning.

– De allra flesta i gångförbundet är nog väldigt positiva till att gå in i friidrottsförbundet.

Marie Carlsson/TT

Till toppen av sidan