Annons

Annons

Annons

Friidrott

Bengtssons bragd – svenskt rekord efter kaos

Text

Sällan har en sjätteplats varit mer uppskattad inom svensk friidrott.

Angelica Bengtsson stod för en bragdartad insats i tidernas stavhoppsfinal och satte – trots kaotiska omständigheter – svenskt rekord på VM i Doha.

– Det känns märkligt att vara sexa på 4,80. Men att det blev svenskt rekord och sättet jag tog det på gör att jag är väldigt nöjd med min insats, säger hon till SVT.

Sveriges Angelica Bengtsson hoppade 4,80 under damernas stavhoppsfinal på Khalifa International Stadium under friidrotts-VM i Doha.

Angelica Bengtsson stod för en bragdartad prestation i stavhoppsfinalen på VM i Doha.

Ett försök hade hon kvar på 4,80 meter – svensk rekordhöjd – men då knäcktes staven för 26-åringen som dessförinnan hade bytt till ett styvare exemplar.

Annons

– Jag har aldrig brutit en stav förut. Så jag tänkte bara: "Vad händer?!", säger Bengtsson till SVT.

Trots den otäcka incidenten skakade hon av sig chocken snabbt och gjorde sig redo för att göra om försöket – men då kom nästa bekymmer. Hon kunde nämligen inte hitta sin mjuka stav, som hon var tvungen att byta tillbaka till.

Efter några minuters letande visade det sig att hennes franska konkurrent, Ninon Guillon-Romarin, av misstag råkat gömma undan Bengtssons stav i sitt fodral – något som upptäcktes i sista stund.

Annons

– Hon var jättegenerad, men vi är väldigt bra kompisar så det gjorde ingenting. Men det var väldigt komiskt, säger Bengtsson.

Bengtsson flög över ribban, sträckte armarna i luften och fick hela Khalifastadion att jubla – inklusive sina svenska landslagskamrater på läktaren.

– Det var något av det sjukaste jag sett i hela mitt liv, sade Armand Duplantis, svenskt guldhopp i stavhopp på herrsidan, till SVT direkt efter att ha bevittnat 4,80-hoppet.

– Du måste vara så mentalt tuff för att klara av det där. Du kan inte lära ut sådant.

Bengtsson förbättrar därmed sitt tidigare rekord (4,76) med fyra centimeter. Den efterföljande höjden, 4,85, blev däremot för svår och hon slutade sexa i VM-finalen.

– Det är okej även om vi siktade på medalj, säger hennes tränare Peter Widén till SVT.

– Men det är fantastiskt att hon kan återhämta sig efter att ha brutit staven och gå ut och klara svenskt rekord. Det var en fantastisk avslutning på den här säsongen.

Bengtsson själv var betydligt mer stolt över prestationen än slutplaceringen.

Annons

– Jag är mycket nöjd. Men sedan tänkte jag: "Blev jag verkligen sexa?". Men jag måste vara jättenöjd med min insats.

Konkurrensen var mördande i stavhoppsfinalen som blev den bästa i VM-historien. Till sist var det ryskan Ansjelika Sidorova som vann guldet på 4,95 – det tredje högsta hoppet genom tiderna på damsidan.

Silvret gick till amerikanskan Sandi Morris, som klarade 4,90, och grekiskan Katerina Stefanidi tog bronset efter att ha hoppat 4,85.

TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan