Annons

Annons

Annons

Jönköping

Regeringen sänker skatten för pensionärer och höjer pensionen

Text

Sänkt skatt för en miljon pensionärer, höjd garantipension och höjt bostadstillägg. Det är några av nyheterna i regeringens kommande höstbudget. Nyheten presenterades av finansminister Magdalena Andersson under besöket på Seniorernas hus i Jönköping.

Statsminister Stefan Löfven besöker Seniorernas hus i Jönköping.

Under torsdag eftermiddag besökte statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och finans- och bostadsmarknadsminister Per Bolund (MP) Seniorernas hus i Jönköping.

Nästa onsdag presenterar regeringen höstbudgeten och en av satsningarna i budgeten presenterades av Magdalena Andersson under besöket. Regeringen kallar det ett äldrepaket som innebär bättre ekonomiska villkor för landets äldre. Skatten för personer över 65 som har en inkomst över 17 000 kronor i månaden sänks. För de som har som har en lägre inkomst är skillnaden till de som arbetar borta sedan 2018. Garantipensionen kommer också att höjas, samt taket för bostadstillägget.

Annons

Annons

– Denna reform innebär sänkt skatt för en miljon invånare i Sverige och 13 500 invånare i Jönköping. Men i och med det sjätte jobbskatteavdraget, som fanns med i budgetreservationen från Moderaterna och Kristdemokraterna, är inte klyftan mellan pensionärer och de som arbetar helt sluten än, sa Magdalena Andersson.

Den höjda garantipensionen och bostadstillägget innebär enligt Magdalena Andersson 1 471 kronor mer i månaden för en änka som arbetat som undersköterska.

Hela satsningen kommer att kosta 2,2 miljarder kronor.

Stefan Löfven (S) och Per Bolund (MP) hälsar på Gudrun Avin vid roddmaskinen.

Finansministern berättade också om en treårig satsning till kommunerna på 950 miljoner kronor. Pengarna ska gå till demensvård och riktade insatser mot äldre som är ensamma, byggandet av äldreboenden och digitalisering. Satsningen innehåller också stöd till civilsamhället för att främja äldres idrottande.

– Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige, sa Magdalena Andersson.

Vice statsminister Isabella Lövin berättade om en satsning på 300 miljoner kronor under 2020 på barn och ungdomspsykiatrin, BUP. Pengarna ska användas till att öka tillgängligheten och korta köerna. I Jönköping fortsätter kön till BUP att växa, i dag är väntetiden ett och ett halvt år. Förra året fick 222 barn i länet neuropsykiatrisk utredning. I år bedöms behovet till nästan 900 utredningar.

Annons

Annons

– Vi ser en växande kö till BUP och därför gör vi en riktad satsning som kommer att vara oerhört viktig för att korta köerna, sa Isabella Lövin.

Inbäddat innehåll

Isabella Lövin (MP) berättade om en satsning på 300 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin för att minska köerna. Här fikar hon på Seniorernas hus under torsdagseftermiddagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan