Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Bildextra: Här landar stridsplanet – mitt på vägen i Skaraborg

Text: 

Bilisterna på riksväg 44 fick en chock när de såg något i luften närma sig marken.

Sekunder senare landade ett Jas 39 Gripen-plan.

– Första tanken var ju: ”Shit, det är 11 september i dag”, säger vittnet Anders Simm.

Bilisterna på riksväg 44 fick en chock när de såg något i luften närma sig marken. FOTO: Läsarbild/ Anders Simm.

Bilisterna på riksväg 44 fick en chock när de såg något i luften närma sig marken. FOTO: Läsarbild/ Anders Simm.

Annons

Det var vid ett-tiden på onsdagen som bilisterna på riksväg 44 mellan Lidköping och Grästorp upplevde något surrealistiskt. Plötsligt sjönk ett stridsplan, ett Jas 39 Gripen-plan, ner på vägbanan för att landa.

Anders Simm var en av dem som befann sig på vägen och såg vad som skedde. Han konstaterar att det inte är något man är med om varje dag.

– Jag har aldrig varit med om det. Första tanken var ju: ”Shit, det är 11 september i dag”. Det var det datumet man hade med sig i bakhuvudet.

Annons

Anders Simm, som alltså fångade landningen på bild, berättar att han satt lugnt i bilen eftersom han körde hästtaxi.

– Jag hade två hästar i bilar så jag tänkte mest på dem. Men landningen gick lugnt tillväga. Det var mest förvånande, skrattar han.

Men varför landade ett stridsplan på vägen? Nu förklarar Skaraborgs flygflottilj att allt handlade om en övning.

– Vi gör de här övningarna för att öva spridning. Om vi kan sprida ut oss är vi mycket svårare att slå ut. Om inte motståndaren vet var vi är kan de inte ta oss, säger John Lidman som är kommunikationschef på flygflottiljen.

Det är inte första gången Skaraborgs flygflottilj gör start- och landningsövningar i området och anledningen till att just den vägsträckan valdes har sin naturliga förklaring.

– Mellan Grästorp och Lidköping finns det raksträckor som är breddade på ett par ställen. Vissa sträckor i närheten av flygbaser är gjorda för att man ska kunna landa med flygplan på dem, säger John Lidman.

Hur går övningen till?

– Man upprättar en flygplats på vägsträckan, som alltså får flygplatsstatus och flygledare på plats. Trafiken stoppas eller leds om och sen får flygplanet helt enkelt landa. När det landat körs det till en parkeringsficka där man kan tanka och montera vapen. Nu var det en Gripen som landade och startade. Förra året övade vi med Herculesplan.

Annons

John Lidman är nöjd med hur övningen gick och att trafiken inte blev lika påverkad som vid förra årets övning.

– Vi märker att det går smidigare för varje övning. Både för vår egen del och samarbetet med Svevia. Förhoppningsvis var det roligt för de som stod längst fram i kön och fick se spektaklet, säger John Lidman.

Annons

Annons

Till toppen av sidan