Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Fallet där läraren lyfte en elev kan tas upp av Högsta domstolen

Bilden är en genrebild.

Annons

Fallet där läraren som grep tag och lyfte upp en elev ur en soffa på en skola i Lidköping kan tas upp i Högsta domstolen. Barn- och elevombudet anser att en prövning kan vara av vikt för rättstillämpningen, skriver NLT.

Incidenten skedde hösten 2017 då några elever på en skola i Lidköping blockerade en korridor med en soffa. Då greppade en lärare tag i en av eleverna runt nacken och armhålan och lyfte upp hen. Barn- och elevombudet (BEO) ansåg att detta var kränkande behandling och begärde 10 000 kronor i skadestånd, då de anser att lärarens agerande var mer än situationen krävde. Lidköpings kommun höll inte med och fick rätt i både tings- och hovrätten.

Annons

Annons

Under sommaren överklagade BEO till Högsta domstolen och förra veckan lämnade myndigheten in sina skäl till prövningstillstånd, skriver NLT. Man anser att den situationen som fallet handlar inte är ovanlig i skolmiljön, men det saknas rättspraxis på området. Därför anser man att det är viktigt att klargöra vad som enligt skollagen kan vara en akut situation som innebär att lärare har rätt att utöva våld.

Man vill också få klarlagt hur en bedömning ska göras kring vilka kroppsliga ingrepp som är proportionerliga. Nu ska Högsta domstolen ta beslut om detta är ett fall för dem att pröva.

Annons

Annons

Till toppen av sidan