Annons

Annons

Annons

Skaraborgs Sjukhus i Skövde

Dömd för branden i Södra Ryd - 21-åringen vill att Högsta domstolen prövar skuldfrågan

Text

Hovrätten fastställde tingsrättens dom. De ansåg att 21-åringen skulle dömas för narkotikabrott och grov mordbrand till sex års fängelse.

Men nu vill den dömde att skuldfrågan prövas i Högsta domstolen.

Nu vill den dömde 21-åringen att skuldfrågan i Rydsbranden prövas i Högsta domstolen.

Advokat Staffan Uvabeck anser att det borde vara av intresse att HD prövar målet, bland annat för att komma fram till hur brottet ska rubriceras och vad som är ett rimligt straff.

Hovrätten ansåg dock att det var klarlagt att 21-åringen uppsåtligen tänt på kvinnans lägenhet. Teorin var att det föregicks av en utebliven knarkleverans eftersom tullen stoppat just den försändelsen.

En 21-årig man från Falköpings kommun dömdes för att ha orsakat den stora branden i Södra Ryd, som startade på kvällen den 16 januari.

Annons

21-åringens försvarsadvokat Staffan Uvabäck menade att man inte kunnat fastställa den exakta brandorsaken, bara att elden startat inne i kvinnans lägenhet.

Annons

– Därmed är det inte ens fastslaget att den är anlagd. Det kan finnas orsaker, som att någon lagt något på ett el-element, ett kvarglömt ljus eller något helt annat, konstaterade Uvabäck då.

Annan åsikt

Åklagaren var av en helt annan åsikt.

– Även om vi inte vet var exakt branden har börjat, så visar övrig bevisning att det bara finns en tänkbar gärningsman. Den åtalade har varit upprörd på att det knark han beställt i kvinnans namn var borta och därför skickade han hoten om att tända på, menade Hampus Sabel.

Han konstaterade också att larmet till SOS kommit in 22.47, en tid då många i ett flerfamiljshus kan ha gått och lagt sig. Speciellt gäller det alla barn som vistades i flerfamiljshusen.

– Att ingen kom till skada berodde till stor del på polisens snabba insats, där de bland annat bröt upp de lägenheter där ingen öppnade, fortsatte åklagaren.

Ingen vet exakt hur stora kostnaderna för förödelsen kommer att bli, men fastighetsbolaget Balder har konstaterat att bara bygga upp husen förmodligen kostar 45 miljoner kronor.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom på sex års fängelse och menade att mannen skulle dömas för narkotikabrott och grov mordbrand.

Han har hela tiden nekat till brott och nu vill alltså den dömde 21-åringen att Högsta domstolen prövar skuldfrågan.

LÄS MER: Daniele ledde släckningen

Annons

LÄS MER: Domen: Fängelse för mordbrand i Södra Ryd

LÄS MER: Storbranden i Södra Ryd - minut för minut

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan