Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Stadsvandring i 1700-talets Skara bjöd på rekord

Årets 1700-talsvandring lockade hela 170 vandrare. Ett nytt och svårslaget rekord för Skara Gilles stadsvandringar. När tonerna från klockspelet klingat ut, hälsade Barbro Olofsson välkommen till dagens vandring och berättade om vad som komma skulle.

Domprost Robert Lorenzon, Hanna Eklöf från museet och Skara Gilles Barbro Olofsson innan starten av årets sista stadsvandring.

Gräsmattan bakom Veterinärhistoriska museet är välfylld med stadsvandrare som tar del av Barbor Olofssons digra kunskaper.

Domprosten har iklätt sig rollen som Jesper Svedberg där han berättar om sitt liv.

Hanna Eklöf och Birgitta Johansson väntar på anstormningen. Här väntar kaffe och kakor efter Kajsa Vargs recept på kvällens svartkrog.

Annons

Annons

Hennes ord förstärktes av Hanna Eklöf från museet som berättade om hela programmet under 1700-talsveckan och en av kvällens huvudpersoner, domprost Robert Lorentzon, i rollen som Jesper Svedberg.

Efter starten vid Prubbatorget, gick de församlade till baksidan av Domkapitlets hus vid Skoltorget. Där tog Jesper Svedberg över. Han berättade om sin uppväxt i Dalarna och sina studier i både Uppsala och Lund. Han konstaterade också, att han trots att han fyller 366 år i dagarna, var ovanligt pigg för sin ålder. Den nuvarande domprosten kunde berätta att även Jesper Svedberg varit domprost, visserligen bara i Uppsala, men ändå.

1702 utnämndes Jesper Svedberg till biskop i Skara stift, men kom på plats först året efter. Han var engagerad både i att utforma en ny psalmbok och så småningom att omarbeta bibeln. Bland annat skrev han flera psalmer, varav 16 finns kvar i vår nuvarande psalmbok. Detta påminde biskopen om, genom att sjunga psalm 6, ”Lova Gud i himmels höjd”.

Jesper Svedberg hade en stor önskan att öka läskunnigheten i riket, ambitionen märktes redan när han verkade som regementspräst i unga år, men också när han kom till Skara som biskop. Detta fick bland annat till följd att han etablerade ett tryckeri i staden. Det finns många historier om den gamle biskopen. En av Barbros favoriter är att han med händerna upplyfta mot himmelen, hindra regnet att störa bärgningen av skörden på Brunsbo. Denna styrka påstås också frälsa Skara Gilles stadsvandringar från regn.

Annons

Innan gruppen lämnade Jesper Svedberg, kunde Barbro påminna om att domkapitlet, som byggdes 1746, aldrig kom att användas av honom. Promenaden fortsatte förbi det gamla biblioteket, genom fru Bagges trädgård, vidare till Veterinärmuseet. Där inledde Barbro med att prata om en av 1700-talets stora begivenheter i staden, Skara Lisa – ”helsobrunen”, som lockade folk långväga från för att ta del av den hälsosamma källan.

Annons

På gräsmattan framför Veterinärhistoriska museet kunde Barbro berätta om Härlundabördige Peter Hernquist. En yngling som efter studier i Skara hamnade som lärljunge hos Linné i Uppsala. Han fortsatte sina studier i djurens hälsa i Lyon och Paris och återkom så småningom till hembygden för att grunda Sveriges första veterinärutbildning. Eftersom det inte innebar högsta status att bota sjuka djur, höjdes den genom att man samtidigt fick utbildning som kantor. Eleverna valdes ut efter sångprov. Barbro kunde knyta ihop säsongens stadsvandringar genom att påminna om årets första vandring som gick till Botan. En park som etablerades av Peter Hernquist.

Efter alla kloka ord var det så dags att transportera sig de få stegen till 1700-talsherrgården Kråks. Huvudbyggnaden som flyttats från Karlsborg och flyglarna från Götala. Kvällen till ära hade det inrättats en lönnkrog i källarvalven. Inte med sprit, men väl med kaffe, som var belagt med importförbud mellan 1756 och 1769. För att ytterligare höja upplevelsen hade Hanna och Sylvia bakat hallonkakor efter Kajsa Vargs recept. De allra flesta vandrarna följde med ner i valven och lät sig väl smaka. Det var knôkafullt. Precis som förr i världen. De flesta (alla?!) som fanns på plats längtar nog redan till nästa års stadsvandringar.

Tommy Kroon

Läs mer om årets stadsvandringar:

Annons

Annons

Till toppen av sidan