Annons

Annons

Annons

Vandringslederna i Skövde: "Helt underbara platser"

Text

Såhär i sommartider kan det vara skönt att komma ut i naturen. Därför har tidningen samlat några av de vandringsleder som finns, den här gången i Skövde kommun.

I Skövde finns det flera leder för den vandringssugne att välja mellan.

Tidigare i sommar följde tidningen med ut på den nya vandringsleden Trollstigen. Det är dock bara en av många vandringsleder i Skövde kommun, och här har vi samlat ett antal av dem.

Garparör

Bland bokskog och beteshagar gömmer sig ett antal fornminnen som man kan passa på att se om man väljer den här vandringsleden. Själva leden är 2,2 kilometer lång och går runt reservatet i en lättvandrad stig.

Getaryggen

Längs den smala och lummiga åsen i Hentorp finns en 1,4 kilometer lång vandringsled. Här kan man vandra genom tät ädellövskog i fåglarnas sällskap, och lite tidigare på året ska det finnas gott om blommor. Leden sluttar lite i varje ände, men huvuddelen av stigen är plan.

Annons

Annons

Silverfallet-Karlsfors

Här finns en rundslinga som är ungefär 1,2 kilometer lång, som delvis sträcker sig längs med de vattenfall som gett området sitt namn. En bäck rinner genom reservatet och på en kort sträcka faller den cirka 50 meter, uppdelat på några större fall och några trappstegsfall. Reservatet ligger vid Billingens norra spets.

Vandringslederna är ett bra sätt att njuta av naturen.

S:ta Elins led

Den här 14 kilometer långa pilgrimsleden sträcker sig mellan S:ta Elins kyrka i Skövde centrum och klosterkyrkan i Varnhem. Trots längden är den här leden lättvandrad då den följer en gammal banvall. Leden passerar också Våmbs kyrka från mitten av 1100-talet, vilket kanske kan vara ett intressant stopp för den kyrko- eller historieintresserade.

Stolan

Den här 3 kilometer långa leden går genom ett av de många stenbrotten runt Billingen, och sträcker sig bland annat längs med gamla gruvgångar. Leden går att förlänga med cirka 450 meter genom ett varv runt Kalksjön, och det går också att göra leden något enklare genom att vända efter sjön och på så sätt undvika de brantaste backarna.

Gråmur

På Billingens norra delar kan man ta en vandringstur som tar en förbi den gamla fornborgen Gråmur. Den 15-16 kilometer långa leden går också förbi Vallersjön. Delvis följer leden Billingeleden och delvis följer den stigar och småvägar som ligger intill.

Annons

Trollstigen

Skövdes nyaste vandringsled går att variera – den kan vara 2,6 kilometer, 8,1 kilometer eller 12,4 kilometer, beroende på vilken väg man väljer att ta. Alla turer går igenom Rhododendrondalen, medan mellanturen även tar en förbi Ryds Grottor och den längsta turen dessutom passerar ravinerna och den gamla hålvägen.

Annons

Billingens Fritidsområde – Stora Stolan

Den cirka 19 kilometer långa vandringsleden mellan Billingens Fritidsområde och Timmersdala tar en förbi både Ryds Grottor och Vallersjön. Leden går både genom lummig skog och längs med ängar. På våren och sommaren finns det också caféer som håller öppet längs med leden, ifall man glömmer matsäcken.

Norra rundan

Denna 20 kilometer långa runda passerar Silverfallet, och går dessutom genom ramslöksskogen Melldalaskogen och över Långesäters hagmarker. Även denna runda passerar ett antal trädgårdscaféer som håller öppet vår- och sommartid.

Billingeleden

Flera av de nämnda turerna går längs delar av Billingeleden. För den som vill ut på ett riktigt långt äventyr kan man följa hela leden, som är cirka 65 kilometer lång och går runt hela berget. Next Skövde rekommenderar att man får räkna med att det tar minst tre dagar att följa hela leden.

Källor: Turistinformation.se och Next Skövde.

Längs med Billingeleden finns det många olika vägar att välja.

Annons

Utmärkt vandringsstad

Det finns alltså gott om vandringsmöjligheter runt Skövde. Sune Svensson, som driver BF Billingens Vandringsklubb tillsammans med sin fru, är riktigt nöjd med Skövde som vandringsstad.

– Den är alldeles perfekt. Det finns så mycket att gå på och det finns mycket variation, säger Sune.

Den som vill vara lite äventyrlig behöver inte heller följa de markerade vandringslederna. Sune brukar istället använda sin GPS för att hitta stigar vid sidan om, för att upptäcka nya vägar och för att gå där få andra går.

Ett annat tips Sune har är att starta vid Simsjön och vandra mot Skultorps Nabbe, för att få se en spektakulär utsikt.

– Det är obeskrivligt, berättar han.

– Vi har mycket fint i närheten. Man behöver inte åka långt för att hitta helt underbara platser.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan