Annons

Annons

Annons

Nu uppmanar Greta Thunberg fackförbunden att strejka för klimatet

Text

Varje fredag skolstrejkar ungdomar från Fridays for Future för klimatet. Nu går de ut med ett öppet brev, signerat Greta Thunberg, som uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september.

Fridays for Future vill att både vuxna och ungdomar ska engagera sig för klimatet. Därför uppmanar de fackföreningar att delta i en gemensam strejk.

Bakom initiativet står Fridays for Future, en folkrörelse av ungdomar som strejkar för klimatet varje fredag. I spetsen för engagemanget står klimataktivisten Greta Thunberg.

Annons

Nu uppmanar Fridays for Future alla fackföreningar och förbund att strejka tillsammans med dem den 27 september. De menar att skolan och jobben utgör grunden i samhället, och om båda strejkar stannar samhället av.

Annons

”Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september. Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.”

"Vi följer fortfarande inte Parisavtalet"

Ungdomarna som uppmanar till strejk är mellan 10-20 år. Under ett års tid har dem suttit utanför Sveriges riksdag och kommunhus runt om i landet för att uppmärksamma politiker på klimathotet.

I ett brev, undertecknat Thunberg och fem andra ungdomar, skriver svenska Fridays for Future att deras strejkande inte tagits på allvar av politikerna. Därför vill de nu att vuxna medverkar för att få större genomslag.

”Vi trodde det skulle vara en tillräckligt stark signal om vi strejkade från skolan varje fredag. Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid. Men uppenbarligen har det inte hjälpt. Sveriges utsläpp minskar inte, och vi följer fortfarande inte Parisavtalet.”

Eira Fröhling, en av företrädarna för Fridays för future, säger till DN att de redan har fått gehör från ett par av fackförbunden.

– Vi har fått svar från LO, TCO och SACO som bjudit in oss till möte för att diskutera det här. Vi hoppas att brevet och de mötena ska leda till att de kan gå ut i strejk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan