Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Manskörssångare hedrade kompositören Herman Palm

Text: 

Vid Tveta hållplats hedrade körsångare från Varberg och Skara kompositören Herman Palm, med att sjunga "Blommande sköna dalar".

Annons

Varbergssångare tillsammans med medlemmar ur Skara Manskör i söndags tillbringade en heldag med sång och gemenskap i strålande sommarväder.

Det var på ett initiativ från Skara Manskör som ett trettiotal sångare ur Varbergs Kvartettsällskap samt respektive, och med körledare Bengt Eckerdal i spetsen, sammanlagt drygt 50-talet personer äntrade bussen i Varberg och styrde kosan mot Skara.

Vid stationsplatsen i Skara väntade en grupp ur Skara Manskör med fruar, när bussen anlände vid halvtolvtiden. Varbergsborna hälsades av Skarasångarna under ledning av Göran Berg, med “Standarsång” av Ivar Widéen.

Annons

Annons

Efter utdelande av tågbiljett var det dags för hela sällskapet, ett sjuttiotal personer, att äntra ångtåget, under ångvissla och härlig rök, för resan till Lundsbrunn.

Vid Tveta hållplats gjordes ett stopp och manskörssångarna klev av. Under ledning av Bengt Eckerdal sjöng den fyrtiotal starka kören “Blommande sköna dalar”. Den, över hela landet berömda vårsången, är tonsatt av prästen och tonsättaren Herman Palm, som var född i Skaraborg.

Det berättas att Herman Palm, när han vid Tveta såg naturens skönhet, fick idén att sätta musik till Zacharias Topelius dikt “Under rönn och syrén”, där inledningsorden är “Blommande sköna dalar”.

Man kan nog tänka sig att Herman Palm säkert log i sin himmel när sångarna sjöng sången vid Tveta hållplats. Färden gick sedan vidare genom vår vackra natur, till Lundsbrunn där deltagarna steg av och kunde ta rälsbussen till Lundsbrunns kurorts hållplats. En resa på cirka fem minuter.

Lunchbuffé

Promenaden från hållplatsen gick genom den vackra brunnsparken upp till Lundsbrunns helt fantastiskt omsorgsfullt renoverade Kurortsrestaurangen där en magnifik lunchbuffé fanns uppdukad.

Under lunchen sjöng körsångarna ett antal sånger varefter Bengt Eckerdal tackade personalen för utomordentlig service. Därefter tog oss bussarna till Varnhem.

För dom flesta i sällskapet var besöket i Varnhem inte det första, men besöket och guidningen i det 2016 uppförda Kata-huset och historien om detta fantastiska människoöde, var en mycket intressant nyhet för dom flesta Varbergsresenärerna.

Annons

Annons

Som slutpunkt på söndagens upplevelser i Skara, Lundsbrunn och Varnhem, dukade Klostercaféet upp ett härligt bord med kaffe och god kaka.

Alla medverkande i denna resa uttryckte sin stora glädje och tacksamhet till arrangörerna av denna heldagsutflykt och önskade oss välkomna till Varberg, nästa gång.

Lennart Johansson, Skara Manskör

Annons

Annons

Till toppen av sidan