Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Linnéa bjöd in överlevaren Emerich Roth

För tre år sedan besökte Skaratjejen Linnéa Ekström Engh koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen tillsammans med sin familj.

Efter det fick hon kontakt med överlevaren Emerich Roth. Nu kommer han till Skara.

Emerich Roth överlevde nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Tack vare Linnéa Ekström Enghs engagemang kommer han till Skara och berättar om sina upplevelser.

– Vi blev starkt berörda. När guiden berättade att det finns en risk att allt detta hemska faller i glömska, och att en del till och med förnekar att förintelsen ägt rum, då kände hela familjen att vi ville och måste göra något, berättar Linnéa.

Hon är inte särskilt gammal. Linnea går i nian på Viktoriaskolan i Skara. Men det finns ett driv i den här tjejen - inte minst när hon vill belysa det som är viktigt. Som hur vi kan motverka hat, våld och främlingsfientlighet. En väg är att få vittnesbörd om hur människans yttersta ondska ser ut. Författaren, föreläsaren och socialarbetaren Emerich Roth vet, och kan berätta om detta.

Annons

Annons

Han växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien tillsammans med sina föräldrar och fyra yngre systrar. Endast Emerich Roth och en av systrarna överlevde nazismens barbari i olika koncentrationsläger.

Två föreläsningar

Sedan besöket i Auschwitz-Birkenau har Linnéa funderat på vad hon skulle kunna göra för att bidra till att allt detta hemska inte glöms bort eller förnekas.

– I höstas tog jag kontakt med Sven-Olof Ask i Föreningen Norden i Skara. Vi pratade om att försöka få kontakt med en överlevare.

Så kommer det sig att Emerich Roth nu besöker Skara.

– Den fjärde april håller han en offentlig föreläsning på Rosers salonger. Han visar filmen ”Förintelsens ögonvittne” där han berättar om upplevelserna han tvingats gå igenom. I sin föreläsning tar Emerich Roth också upp dagens situation och belyser hatets mekanismer. Publiken har också möjlighet att ställa frågor, säger Linnéa.

Ämnet är viktigt för alla, resonerar hon. Inte minst för ungdomar i hennes egen ålder.

Linnéa tog därför kontakt med rektor på Viktoriaskolan som lösgjorde lektionstid. Därmed kommer nu också skolans åttor och nior att få ta del av Emerich Roths upplevelser vid en föreläsning den femte april.

– Klasserna förbereder frågor till honom. Jag hoppas och tror att alla inser hur viktigt detta möte med Emerich Roth är. Det finns inte så många kvar nu som kan berätta. Vi måste lyssna till och lära av dem som vet vad som hände- så att det inte sker igen, säger Linnéa Ekström Engh.

Annons

Annons

Föreläsningarna är hennes idé. Vid arrangemanget får hon stöd av Sture-Skaras Ungdomsråd, Föreningen Norden och Medborgarskolan. Entréavgiften vid den offentliga föreläsningen går oavkortat till Emerichfonden.

Denna bildades på initiativ av Emerich Roth och arbetar helt ideellt.

Fonden har som ändamål att bland annat stödja insatser av och för ungdomar som inom grundskolan och gymnasiet arbetar för att förhindra våld, mobbning och främlingsfientlighet och verkar för en trivsam och medmänsklig skolmiljö.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan