Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Vretemark på plats när Kata gård öppnade för säsongen

Text: 

Kata gård i Varnhem lockar mängder med besökare.

Förra året kom 84 000 personer för att se lämningarna efter gårdskyrkan från vikingatiden och höra om storgårdens härskarinna.

Inbäddat innehåll

På lördagen slogs portarna till den unika överbyggnaden upp inför årets säsong. Arkeolog Maria Vretemark fanns på plats för att berätta om platsen, fynden och utgrävningarna. Hon har redan flera grupper inbokade och maj månad är i princip redan fulltecknad.

Maria Vretemark är kvinnan bakom Kata gård. Hon har bidragit till att historien fick skrivas om efter att de kristna spåren från 900-talet hittats i Varnhem.

På lördagen berättade hon om vikingakvinnan Kata, den tidiga gårdskyrkan och dess betydelse, den tidens gravskick och vad som kanske kan bli nya utgrävningar i framtiden.

Annons

Läs mer: Möt kvinnan bakom Kata gård

Annons

Läs mer: Nya fynd i Varnhem

Hit kommer folk från när och fjärran. Både människor som bor i bygden och tar med sig vänner och bekanta och folk från Stockholm och andra ställen.

På en liten plakett, som finns uppsatt på Kata gård, kan man läsa att även kronprinsessan Victoria och prins Daniel varit här.

Vid ingången finns en del skrivet material att titta i, bland annat en broschyr som Västergötlands museum gett ut. I den står att man sedan 2005 under flera somrar bedrivit arkeologiska undersökningar av de vikingatida spåren intill klosterområdet.

Lämningarna och ruinen fortsätter att fascinera och kommer att så göra länge till.

Arkeologen Maria Vretemark fanns på plats när Kata gård öppnade för säsongen för att berätta om fynden och gårdskyrkans betydelse.

Maria Vretemark har mycket att berätta om vikingatiden, Sveriges tidiga kristnande och medeltidens folk.

Annons

Annons

Det som gör historien om Kata unik är att hon var en verklig person som bodde och levde i Varnhem och som ligger begravd vid gårdskyrkan.

Från kullen och Kata gård har man fin utsikt över munkarnas klosterkyrka nedanför.

Hans-Erik och Lena Johansson promenerade vid Kata gård med hunden Chanel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan