Annons

Annons

Annons

EU skärper upphovsrätten på nätet

Text

EU har godkänt nya regler för nätjättar som Facebook och YouTube.

De ska inte längre få gratispublicera och tjäna pengar på verk av artister, konstnärer och författare.

Men de båda småländska SD-politikerna råkade trycka fel i en av dagens omröstningar.

Röstade fel. Peter Lundgren (SD) tillsammans med Kristina Winberg (SD) i EU-parlamentet i Strasbourg

Fredrik Federley (C) är mycket negativ till EU-beslutet.

Plenisalen i EU-parlamentet i Strasbourg.

Parlamentet sa ja, men nästan alla svenskar röstade nej.

Annons

Annons

Idag är inte nätjättar som YouTube, Facebook and Google News så intresserade av att betala fotografer, artister eller författare när deras verk delas och publiceras på plattformarna.

Men på tisdagen har EU-parlamentet godkänt nya regler för upphovsrätt på nätet. Det betyder att nätjättarna måste betala konstnären när de publicerar dennes konstnärliga verk som musik, film och artiklar.

De nya reglerna måste först godkännas av riksdagen inom två år och sedan prövas i domstolar i Sverige.

Höga böter hotar

Syftet med reglerna är att det blir enklare för kreativa skapare att få en ersättning för sina verk, men många är rädda att nätjättarna istället ska börja filtrera bort allt sånt material som kan kosta dem pengar och därmed kommer yttrandefriheten att krympa och färre röster att höras.

Det är nätjätten som är skyldig att först kontrollera om filmen eller texten som någon delar gör att skaparen bakom verket också får betalt – annars hotar höga böter. (Artikel 13 i direktivet)

”Den så kallade länkskatten och uppladdningsfiltret kommer sakta ned hela internet. Det gör verkligen internet till kabel-tv”, skrev Fredrick Federley (C), i ett mejl till SVT.

Andra, som filmare, författare och medier, menar istället att de nu äntligen kan får mer och rättvisare betalt för sådant som de producerar och som dyker på på Google News eller YouTube till exempel.

Tidningar kan begära betalt av Facebook när någon på Facebook delar tidningens nyhetsartikel. (Artikel 11 i direktivet)

Annons

Jytte Guteland (S) är en svensk parlamentariker som röstade ja.

Hon nämner att det finns ”en frustration över hur nätjättar roffar åt sig och skördar enorma vinster på författares och musikers bekostnad”.

Annons

Alla drabbas inte

Det strängare betalningsreglerna gäller inte forskare och lärare som vill använda sådant som text, bild och ljud i sitt arbete.

Inte heller kortare snuttar från verk som ”memes”, ”gif:ar” och ”snippets” påverkas av nya reglerna. Inte heller online-encyklopedier som Wikipedia eller GitHub, plattform för program med öppen källkod, påverkas.

Även nya plattformar (start-ups) slipper de tuffa kraven som läggs på de etablerade nätjättarna.

Omröstningen i Strasbourg slutade 348 mot 274, med 36 ledamöter som avstod. Alla svenska parlamentariker, utom tre socialdemokrater, röstade mot förslaget.

En rejäl miss gjorde de båda SD:arna Kristina Winberg och Peter Lundgren när de skulle kräva omröstningar om ändringsförslag till de mest omstridda delarna i den nya reglerna.

Båda råkade trycka fel i hastigheten.

Partiet skriver på twitter (kontot: SD i Euparlamentet) om missödet: ”Smått kaotiskt under voteringen kring copyrightdirektivet i Europaparlamentet idag. Mitt på sittande möte ändrades ordningen varför det blev fel i våra papper.”

Reaktionerna från deras följare i twitterflödet är inte nådiga....

Inbäddat innehåll

Annons

Parodier är undantagna

Här är EU-kontorets tidigare svar på frågor om nya lagen!

Måste jag betala en länkskatt när jag delar en nyhetsartikel?

Nej, men tidningen ska lättare kunna förhandla fram en ersättning från internetplattformen. Det förändrar inte vad användarna kan göra med material från olika medier.

stycke ljud, video eller programkod ?

De berörs inte alls av de nya reglerna om de om de är tillräckligt korta. Det krävs i så fall flera fullständiga meningar och det kommer inte att förändras.

Annons

Kommer parodier eller memes att förbjudas?

Nej, man förbjuder inte memes, karikatyrer eller annan återanvändning av innehåll som täckas av undantag eller begränsningar i upphovsrätten.

Berör reglerna enskilda internetanvändare?

Nej direktivet är inte riktat mot privatpersoner och deras möjlighet att ladda upp innehåll.

Plattformarna måste använda filter för att släppa igenom innehåll som inte skyddas av nya reglerna och fånga upp det som är skyddat. Men betyder inte dessa filter att plattformarna övervakar och censurerar internet?

Nej, sociala medieplattformar och andra plattformar använder alla redan AI-filter och igenkänningsteknik idag. De nya reglerna syftar helt enkelt till att använda den redan befintliga tekniken för att erbjuda bättre skydd till upphovsrättsinnehavare och innehållsskapare, såsom press, journalister och konstnärer.

Källa: EU-kommissionens representation i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan