Annons

Annons

Annons

Annons

E-Sport

Fightspel lockar hundratals till Skövde

Nära 250 fightingspelare finns på plats i Skövde Kulturhus i helgen.

Annons

Esport-evenemanget Destination Fight lockar nära 100 internationella spelare till Skövde i helgen. Totalt samlas 240 föranmälda i Skövde Kulturhus.

– Jag tycker egentligen inte om att resa, men det är det värt för att komma till hit, säger Miguel Franco som rest hela vägen från Portugal.

Redan för tio år sedan lades grunden till det som har blivit ett spelevenemang som lockar nära hundratalet internationella spelare till Skövde.

– Då hade vi i den lokala spelföreningen små träffar där vi spelade ett spel. Allt eftersom intresset blev större så utökade vi antalet spel vid träffarna. I helgen spelas det turneringar i tolv fightingspel, berättar Neophos Frenander som är arrangör av evenemanget.

Den första upplagan av Destination Fight arrangerades för fem år sedan. Då deltog 70 personer. Nu sammanstrålar alltså närmare 250 spelare som alla delar fightingspel-intresset, och då är inte spontanbesökarna inräknade.

Mellan 80 och 90 av dessa är internationella gäster.

– Tidigare har vi haft folk från Japan här, men det har vi inte i år. Vi har i alla fall folk från hela Europa, som Norden, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Turkiet, Polen och Portugal, berättar Neophos.

Annons

Annons

Neophos Frenander har som arrangör mycket att stå i under helgen. "Om jag har tur så hinner jag spela några matcher", säger han.

Reser från Portugal

En av de som rest långväga är Miguel Franco, eller "Ravioli" som han är mer känd som i spelkretsar. Han har färdats hela vägen från Portugal för att möta andra spelare i spelet Scullgirls.

– Jag tycker egentligen inte om att resa, men det är det värt för att komma till hit. Skövdes event är den bästa mötesplatsen i Europa – med sovsal i samma byggnad kan man alltid vara på plats för att spela och umgås, berömmer Miguel.

Det är den tredje upplagan av eventet i Skövde som portugisen deltar i, den första var år 2017.

– Och jag kommer definitivt tillbaka nästa år, om jag bara har råd att åka, ler "Ravioli".

Miguel Franco, eller "Ravioli" som de flesta känner honom som, hade tagit sig från Portugal till Skövde enkom för eventet.

Mindre spel framgångsfaktorn

Neophos tror att en stor framgångsfaktor är att man tillåter många mindre spel som inte får utrymme på andra esport-event, som till exempel Dreamhack.

– Jag brukar säga att tolv spelare är allt jag behöver för att ordna en turnering. Då kan man få några timmar på en av scenerna, säger arrangören.

Evenemanget fortsätter även under söndagen. Allmänheten är välkommen att testa på de olika fightingspelen.

Annons

– Det blir väldigt mycket turneringar. Vi har tre scener där tävlingar är igång konstant under tolv timmar per dag, säger Neophos.

Annons

Mycket streamas också live på webben.

– Men det är långt ifrån allt. Förra året peakade vi vid 800 tittare. Under hela helgen hade vi några tusen unika tittare, säger Neophos Frenander.

Annons

Annons

Till toppen av sidan