Annons

Annons

Annons

Lokala idrottsföreningar utsatta för dataintrång

Två idrottsorganisationer från Skaraborg är bland de drabbade i en stor IT-läcka som nyligen upptäckts.

Bilden är ett montage.

Det är tekniksajten Techworld som rapporterar om en stor internationell dataläcka. Totalt rör det sig om 773 miljoner e-postadresser och nära 22 miljoner unika lösenord som stulits under olika dataintrång och som nu upptäckts på molnlagringstjänsten Mega.

Annons

Annons

Bland de 2890 databaser som läckt ut har Techworld funnit nio svenska sajter som drabbats, varav två av dem är lokala idrottsorganisationer – ishockeyklubben Skövde IK och futsalturneringen Oden Cup i Falköping, som arrangeras av IFK Falköping och Falköpings KIK.

Skövde IK:s intrång påstås ha skett i december 2017 och Oden Cup ska ha blivit hackade i maj 2018.

De ansvariga för båda sajterna känner till dataintrången.

– Ja, detta är vi medvetna om. Det var ett antal e-postkonton som hackats. Dock e-postkonton som inte finns eller har funnits. Alla dessa är borttagna och nya e-postkonton har eller kommer att uppdateras med nya inlogg. Således ingen skada skedd, meddelar Skövde IK:s ordförande Alexander Fornsjö i ett mejl till tidningen.

"Innebär spam"

Även Oden Cup-intrånget har uppmärksammats.

– Vi upptäckte att något var fel under våren 2018 och hittade då ett säkerhetsproblem i gammal kod och täppte igen den. Det var där de hittade en ingång och kunde plocka ut en del mailadresser tyvärr, skriver Johan Olausson på Olausson Group, företaget bakom Oden Cups hemsida.

Vad för e-postadresser har de kommit över och har det inneburit någon skada?

– De kom över kontaktmejl till de olika lagen samt till en del ledare. Den “skada” som sker när man snor mailadresser är ju att de kommer skickas spam och bedrägerimail till dem, ingen annan skada, skriver Olausson.

Annons

Polisen gör inget

Enligt Techworld har 4475 poster läckt ut från skovdeik.se och 8230 poster från odencup.se, men de siffrorna är Johan Olausson skeptisk till.

Annons

– Riktigt så många mailadresser har vi ej i systemet, så jag vet inte vad denna siffra kommer ifrån.

Polisens IT-avdelning i Västra Götaland säger till tidningen att eftersom brottet skett utomlands så är målet baserat internationellt. Därför kommer man inte göra något åt saken här i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan