Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Kyrkan snart borta efter vänstersväng

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Satsningen att försöka förnya sig genom att gå vänster ut har misslyckats, menar insändarskribenten som tackar alla som lämnar Svenska kyrkan.

Enligt Svenska kyrkans egen statistik så lämnade 67 605 personer detta samfund förra året. Det är förvisso inte lika många som under året innan då över 90 000 människor begärde utträde, men ändå en stor siffra.

Annons

Annons

Satsningen att försöka förnya sig genom att gå vänsterut har misslyckats. Jackelen, Bonnier och andras försök att verka häftiga och moderna genom att förespråka stöd för flyktingar och människor som har annan sexuell läggning än den heterosexuella har misslyckats. Gott så.

Vi har religionsfrihet i Sverige, den ska vi värna om. Men om det ska bli en riktig frihet så kan inte en religion eller ett samfund vara lite förmer än andra. Trots att stat och kyrka skilts åt så anses fortfarande Svenska kyrkan vara en slags måttstock vad som är religion och den anses som en slags norm för vad religion är och vad religion får vara. Men i Sverige av idag så finns det förutom medlemmar i Svenska kyrkan flera andra kristna samfund och inriktningar. Vi ska heller inte glömma alla muslimer, judar, buddister, hinduer och många fler.

Jag har själv träffat en herre som dyrkar Dionysius och om jag inte har fel så har Sverige världens näst största asatrosamfund. En och annan ateist och agnostiker finns likaså. De flesta i Konungadömet Sverige tycks åkalla Satan när de är på argt humör…

Svenska kyrkan är snart borta, den finns troligen inte om hundra år, inte i nuvarande form i alla falla. Det är positivt för oss andra som av någon anledning inte är med i detta samfund som förvisso är störst till antalet medlemmar men som också befinner sig i en permanent kris.

Så som slutord, tack alla som lämnade Svenska kyrkan förra året. 67 605 tack!

Henrik Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan