Annons

Annons

Annons

Falköping

Medmänsklig konferens i Falköping

Text

Nu spinner Årets medmänskliga kommun 2018 vidare på sin tråd.

Om några veckor ordnas en konferensdag på bred front.

– Syftet är att sprida vidare och utveckla vårt arbete, både internt och utåt, mot andra kommuner, säger Catharina Ungh, kommunstrateg.

Konferens i medmänsklighetens och civilkuragets namn blir det i Falköping den 6 februari. Några av kuggarna i arrangörshulet är Ida Johansson och Violeta Kazic - Språkvän, Catharina Ungh - kommunstrateg, Duaa Jawad - fritidsledare, Aya Henawi, Zeynab Hussaini och Lovisa Wallin - unga kommunutvecklare, och Sarah Fagerström - ungdomsstrateg.

I augusti förra året stod Falköpings kommun som första mottagare av titeln ”Årets medmänskliga kommun”.

Utmärkelsen delas ut av Raoul Wallenberg Academy, RWA, som vill lyfta och sprida goda exempel på medmänsklighet och civilkurage.

Nu ordnar kommunen en konferensdag tillsammans med RWA, och bygger vidare på sitt arbete.

– För oss handlar det mycket om styrning och ledning, men framför allt om helhet, samverkan och den politiska viljeinriktningen - att jobba med människor, inte för. Ungdomar är den röda tråden och det är också Raoul Wallenberg Academys målgrupp, säger kommunstrategen Catharina Ungh.

Annons

Annons

Symptomatiskt nog är hon bara en kugge av många i ett maskineri som med blodad tand fortsätter att verka för inkludering och helhetssyn. Unga kommunutvecklare spelar en viktig roll vid heldagskonferensen som äger rum på Stadsteatern den 6 februari.

En av programpunkterna heter ”Ted Talks” och innebär korta presentationer av hur kommunen arbetar med inkludering och social hållbarhet. Bland annat berättar ungdomarna om sitt arbete och hur deras engagemang tas tillvara.

– Det känns som om vi hörs mer nu, som en av de unga kommunutvecklarna, Zeynab Hussaini, uttrycker det.

För att ytterligare betona ungdomsperspektivet kommer fritidsledaren Duaa Jawad att vara konferencier under dagen. Programmet inleds med att kommundirektören Katarina Andersson tillsammans med Catharina Ungh berättar om ”Falköpings förändringresa fram till priset”.

Läs mer:

Glädjen stod högt i tak

Bjöd in Jan Eliasson på stående fot

Jonathan Leman, journalist och mottagare av Raoul Wallenbergpriset 2018, är inbjuden för att berätta om ”Hur vi kan motverka extremism och rasism”. Han arbetar med att kartlägga aktivism, propaganda och brottslighet inom extremhögern, och är verksam inom Toleransprojektet.

Annons

Ytterligare en viktig kugge i Falköpings arbete för medmänsklighet är Språkvän Falköping. Violeta Kazic och Ida Johansson berättar om, och demonstrerar arbetet, i samband med konferensen.

Annons

Dagen innehåller också en punkt där Professor Kennert Orlenius, forskare inom social hållbarhet vid Högskolan i Borås, berättar om tre års forskning i Falköping.

Dagen avslutas med en presentation av den rykande färska Fokusrapport 18 om unga livsvillkor, levererad av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Under dagen kommer vi också att ha små korta kulturinslag som ungdomarna står för, bland annat teater, dans och sång, lägger Catharina Ungh till.

Det blir med andra ord en dag proppfylld med inspiration som ska ge ringar på vattnet och ytterligare råg i ryggar, både inom och utom Falköpings kommungränser.

– Vi bjuder in kommuner från hela Västra Götaland, berättar kommunstrategen.

Med plats för cirka 500 personer i Stadsteatern är tanken att den här dagen ska bli en mötesplats för människor och aktörer som tycker att det är viktigt med civilkurage och medmänsklighet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan