Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Biskopen håller mässa på Kata gård

Text: 

För första gången på 900 år hålls i helgen mässa på Kata gård i Varnhem. Biskop Åke Bonnier leder den unika högtiden.

– Det är otroligt stort, konstaterar stiftsadjunkt Martin Wikman, som också deltar.

På söndag hålls en mässa vid Kata gård. Det blir första gången på över 900 år.

Biskop Åke Bonnier kommer att leda mässan.

Historiens vingslag kommer säkerligen att kännas för besökarna när det på söndag eftermiddag hålls mässa framför det gamla altaret i kyrkoruinen på Kata gård. Senast det skedde var i mitten på 1100-talet.

Annons

– Med tanke på att det är Sveriges kristna vagga vi talar om, så är det otroligt stort att få finnas på en plats som varit så betydelsefull för människor för så länge sedan och som är lika betydelsefull i dag. Det är jätteroligt att få göra en sådan här sak, menar Martin Wikman.

Annons

Sammankomsten inleds med att Skaras turistchef Marie Wennerholm och arkeolog Maria Vretemark från Västergötlands museum berätta kort om Kata gård och fynden där innan mässan tar vid. Den leds av biskop Åke Bonnier, och förutom stiftsadjunkt Martin Wikman deltar även Varnhems nye präst Emanuel Carlsson. Att det blir just en nattvardsgudstjänst är av historiska skäl.

– Förr hölls det mässa varje söndag i den här kyrkan och altarskivan var ett nattvardsbord, så därför ville vi fira just mässa. Sedan är det viktigt att det blir en mässa som det är nu, inte som det var då, säger Martin Wikman.

För att knyta ihop dåtid med nutid har psalmerna som valts ur psalmboken medeltida klang och kommer att sjungas a capella.

Vissa anpassningar efter omständigheterna blir det också. Församlingen kommer att placeras längs väggarna och utmed räcket på balkongen och blicka ned på biskopen vid altaret.

– Vi kommer att gå runt med nattvarden, eftersom det kan bli svårt för så många att röra sig, förklarar Martin Wikman, som också tipsar om varm klädsel.

– Det är öppet nedtill, så det blir kallt. Vid altaret kommer att det blåsa som mest så det blir en utmaning. Det är varmare för deltagarna däruppe, men klä på er rejält, uppmanar han.

Annons

Mässan kommer att hållas kort och blir omkring en halvtimme lång. Temat för dagen är Jesu dop.

Annons

– Det är ett otroligt passande tema med tanke på att platsen har en koppling till de första kristna i Sverige, tycker Martin Wikman.

Han intygar att mässan är öppen för alla. Skulle det komma fler än de drygt 200 personer som lokalen har plats för, löser man det.

– Det är inga problem att dubbla mässan, det vore fantastiskt, säger Martin Wikman.

Efteråt så kan deltagarna också värma sig i Ryttaregården, där det bjuds på kyrkkaffe.

LÄS MER: Rekordmånga besökare på Kata gård

Annons

Annons

Till toppen av sidan