Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Nu är nya konstsnöspåren invigda

Det tog ett år, men nu är det klart – området med nya konstsnöspår på Billingen. På fredagens hölls den officiella invigningen.

– Jag tycker att det är jättefint och positivt, säger Skövdebon Johan Birath.

Nu är de nya konstsnöspåren på Billingen invigda. Filip Nilson, SkiAlliance fick äran att först åka under det blågula bandet som kommunalrådet Ulrica Johansson lyfte upp.

Familjen Eriksson från Helsingborg är på Skövde-besök och passade på att ta en heldag på Billingen. De var förtjusta över den nya anläggningen, både med konstsnöspåren och Mulleriket.

Johan Birath och barnen Selma och Nils är glada över kommunens satsning. "Det har blivit jättefint", konstaterar de.

Kommunalrådet Ulrica Johansson konstaterade att politikerna hållit vad de lovade för ett år sedan - nu finns nya konstsnöspår med sex nya slingor.

Annons

Annons

Det var mysig stämning på Billingen när de nya skidspåren invigdes. Det ordnades också tipspromenad med marshaller runt Åsbotorpssjön och skridskoåkning.

Under fredagen hölls det årliga Konstsnöracet med tävlande från när och fjärran. Elsa Drakfors tävlar för Falköpings AIK SK.

Allmänheten fick möjlighet att testa nya skidspåren.

Det har byggts en ny gångtunnel under skidspåren, något som ger åkarna lite skjuts ner mot stadion.

Det fanns också olika värmande rätter och drycker att inmundiga.

Fritidsbanken var på plats och lånade ut utrustning till åksugna utan egna skidor.

Ingrid Åkerström, Vilma Fröidstedt och Svea Wester, alla IFK Skövde SK, deltog i barnklassen, som var öppen för alla upp till åtta år.

Valter Elv, IFK Skövde SK, Filip Bengtsson, Tranemo IF skidklubb och Caesar Wester, IFK Skövde SK, laddade för start.

Annons

En stor publik hade samlats för att se starten i barnklassen.

Annons

Under Konstsnöracet användes fyra olika banor och de totala sträckorna var mellan 1,5 och 16 kilometer långa beroende på klass.

Konstsnöracet samlade i år över 180 åkare. Tävlingen arrangeras av Billingens skidallians.

Efter målgången blev det förstås medalj.

Det bjöds också varm dryck.

Under hela fredagseftermiddagen hölls den nya anläggningen öppen för allmänheten. Fritidsbanken var på plats och lånade ut utrustning, så att alla som ville skulle kunna testa de nya skidspåren.

Familjen Eriksson hade åkt ända från Helsingborg för att testa. Förutom ett besök hos släkten i Skaraborg blev det också en heldag på Billingen.

Annons

– Det är jätteroligt att kunna åka skidor här. Vi har varit i Mulleriket också. Det känns väldigt trevligt, konstaterade Carolina Eriksson.

Maken Jesper Eriksson håller med:

– Ja, det är mysigt här och får satsningen många att använda berget så är det ju bra. Nu känns det lite som att det är vinter på riktigt.

Det var också många som hittat till skidstadion under invigningsdagen. Familjen Birath laddade inför kvällens tävling Konstsnöracet som klubbarna i Billingens skidallians ordnar varje år.

Annons

– Det blir roligt med många nya spår att åka och när det kommer snö så får man snabbt igång spåren, konstaterar Johan Birath, som själv tävlar en del, precis som dottern Selma.

Den nya anläggningen omfattar sex nya slingor och totalt tio kilometer konstsnöspår, som tagit ett år att färdigställa. Under den tiden har spåren både breddats och blivit fler.

– Nu har Skövde ett av Sveriges längsta konstsnöspår, konstaterade kommunalrådet Ulrica Johansson belåtet i samband med att hon invigningstalade.

Hon höll också i ena änden av det blågula bandet som åkarna i barnklassen i Konstsnöracet fick åka under i stället för att på traditionellt sätt klippa av det. Under kvällen tävlade sedan över 180 åkare på fyra olika banor, där den längsta sträckte sig över fyra kilometer. Seniorklassen fick åka flera varv och avklarade totalt 16 kilometer, juniorerna 12 och de yngre 5 eller 2,5 kilometer, medan de allra yngsta skidade 1,5 kilometer.

LÄS MER: Skidexpressbussar ska ta de åkande till Billingen

LÄS MER: Då invigs konstsnöspåret

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan