Annons

Annons

Annons

Skara

Åklagare kräver strängare straff för dömda minkfarmare

De dömdes efter att ha stoppat de misstänkta aktivisterna som släppte ut tusentals minkar. Nu överklagar minkfarmarna domen samtidigt som åklagaren kräver ett strängare straff.

Det var i augusti som minkfarmen i Korsberga utsattes för intrång. Aktivister tog sig in i fastigheten och släppte ut flera tusen minkar.

Läs mer: Polisen såg aktivister - men ingrep inte

Annons

Läs mer: Farmaren hotad till livet

Läs mer: "Utsläpp ingen isolerad händelse"

Annons

En granne larmade till gårdens två ägare, och följde efter de flyende aktivisterna. På vägen hann minkfarmarna till platsen och kunde blockera vägen för de misstänkta aktivisternas bil. När de fått stopp på en kastade de varsin vägkon på bilen.

Det rättsliga efterspelet har förvånat. Aktivisterna har undgått straff eftersom åklagare menar att det inte går att bevisa vem som gjort vad.

Läs mer: Minkfarmarna åtalas efter att ha stoppat aktivister

Läs mer: Minkfarmare döms för skadegörelse

Minkfarmarna däremot åtalades och dömdes för skadegörelse till 30 dagsböter á 160 kronor vardera.

Nu överklagar minkfarmarna domen till Göta Hovrätt. De anser sig ha blivit felaktigt dömda, syftet med "skadegörelsen" var att få bilen att vara kvar tills polis tagit över situationen. De menar att de handlat i en nödsituation.

De konstaterar också att aktivisterna färdats i en falskregistrerad bil, utan att lagföras för det.

Även åklagaren överklagar domen och menar att tingsrätten använt sig av en straffskala som inte längre finns. Även om agerandet kan framstå som "mindre straffvärd" finns inget skäl att frångå den straffskala som finns, därför menar åklagaren att minkfarmarna ska dömas till villkorlig dom istället för böter.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan