Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Säpo: Två terrordåd avvärjdes 2018

Text: 

Drottninggatan i Stockholm 7 april 2017. Fjolårets dåd i centrala Stockholm var det allvarligaste terrordådet i Sverige i modern tid. Under 2018 uppger Säpo att långt gångna planer för två terrordåd i Sverige har kunnat stoppas.

Annons

Under 2018 har två misstänkta terrordåd kunnat avvärjas i Sverige, enligt Säpo. Vid båda fallen har personer gripits misstänkta för förberedelser till terrorbrott.

Det första fallet skedde i april då tillslag samtidigt gjordes mot misstänkta personer i Stockholm och Jämtland.

Det andra fallet konstateras vara den insats med flera gripanden som gjordes i Västsverige vid lucia.

Säkerhetspolisens (Säpo) chef Klas Friberg bekräftar uppgifterna i en längre intervju med TT.

Två terrordåd har inträffat i Sverige på 2010-talet.

Det första skedde när Taimour Adulwahab sprängde sig till döds på Bryggargatan i Stockholm i december 2010.

I april 2017 skedde det mest omfattande dådet då Rahkmat Akilov dödade fem personer i lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm. I somras dömdes Akilov till livstids fängelse.

Ända sedan dådet 2010 har risken för terrordåd i Sverige legat på nivå tre av fem, vilket innebär förhöjt hot. Klas Friberg säger att det under 2018 inte har funnits skäl till att varken uppgradera eller nedgradera hotnivån.

Annons

Säpochefen Klas Friberg.

Annons

Att terrordåd under året har avvärjt vill dock Klas Friberg inte se som en framgång.

– Jag tycker att det är tragiskt att vi har den situation vi har. Vi har ungefär 3 000 personer som finns i extremistiska miljöer och som skulle kunna vara beredda att ta till våld. Nu har vi två ärenden som kommer att visa det, säger han till TT.

Det första fallet som Säpo bedömer att de har kunnat stoppa skedde vid samtidiga tillslag i Stockholmsförorten Akalla och i Strömsund i Jämtland den 30 april.

– Där har vi en förundersökning som snart kommer att leda till åtal där misstankarna rör förberedelse till terrorbrott, och då kan man verkligen säga det, säger Klas Friberg.

Det andra fallet är färskt och utredningen är bara i sin inledning. På morgonen den 13 december slog Säpo till mot ett antal adresser i Västsverige. I såväl Göteborg som i Lilla Edet utanför Trollhättan greps misstänkta personer.

– Vår uppfattning är att vi hade ett förestående terrorbrott och att vi har gått in och avvärjt det, säger Klas Friberg.

Han vill inte gå in på vilken typ av förberedelser till terrorbrott det kan röra sig om i de aktuella fallen.

Säpo betonar i sitt arbete att det viktigaste egentligen inte är att få till fällande domar utan att verkligen se till att planer kan avvärjas.

Annons

Annons

– Ser vi att en information är allvarlig, då ska vi avvärja det. Då går att rädda liv först, inte att få en bra förundersökning och fälla någon för brott – nej, då slår vi till tidigare i så fall, säger Klas Friberg.

Att bevisa att ett terrorbrott har planerats är ofta svårt.

– De här personerna som är involverade i tänkande och planering, de är utbildade och skolade i att använda kommunikationshjälpmedel på ett sådant sätt att det ska vara svårt – på gränsen till omöjligt – för en polis eller säkerhetstjänst både att komma dem på spåren och därefter hitta den bevisning i deras telefoner och datorer som behövs för att vi ska kunna gå vidare, säger Klas Friberg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan