Annons

Annons

Annons

Jan-Erik hyllar landsbygdens människor

Text

Nu kommer Far & Flyg, den tredje boken i Jan-Erik Ullströms Byatorpsserie.

– Det är min hyllning till landsbygden och de personer som bor där.

Författaren Jan-Erik Ullström har kommit ut med sin nya bok, Far & Flyg. Handlingen tilldrar sig i slutet på 80-talet, när byggandet av en flygplats i Skövde diskuterades.

Far & Flyg är den tredje delen i Jan-Erik Ullströms Byatorpserie. De två första heter Frid & Fröjdh och Skrot & Korn.

Under arbetet med boken gjorde Jan-Erik en hel del efterforskningar i tidningens lägg-arkiv.

Skövdeförfattaren Jan-Erik Ullström är en synnerligen produktiv skribent. Sedan han började skriva 2009, har han gett ut inte mindre än nio böcker.

Annons

– Att skriva är som terapi för mig, säger Jan-Erik Ullström när vi möter honom på tidningens redaktion.

Annons

– Jag har alltid tusen tankar i huvudet, men när jag sitter vid tangentbordet går jag in en bubbla, bruset försvinner och jag blir helt koncentrerad på skrivandet.

Det började med science fiction-böckerna Vägen till Umbria, i två delar, och sedan dess har det blivit barnböcker, thrillers och inte minst feelgood-böckerna i Byatorpsserien, där han nu utkommer med den tredje delen, Far & Flyg.

Händelserna i boken tilldrar sig under slutet på 80-talet, när flygplatsfrågan var het i Skövde och många engagerade sig för, eller protesterade mot bygget.

I boken får vi träffa karaktärerna från de första två böckerna i serien, Frid & Fröjdh, samt Skrot & Korn, fast ungefär 25 år tidigare i deras liv. Här finns bröderna Egon och Gunnar Frid som bor på gården Solbacken, och prästen Johannes, som till skillnad från Egon är en stark förespråkare för flygplatsens byggande.

Det blir startskottet för en rad händelser där många oskyldiga hamnar i trubbel och även bröderna Frids syskonkärlek sätts på prov. Boken tilldrar sig i en delvis fiktiv värld, strax norr om Skövde, där orter och samhällen fått byta namn.

– Det här är min hyllning till landsbygden och de personer som bor där. Personligheterna är hämtade från min uppväxt, men har fått nya namn, säger Jan-Erik.

Allt som bokens personer säger är skrivet på västgötsk dialekt.

– Förlaget var till en början minst sagt tveksamma till detta, men det visade ju sig vara en av nycklarna till framgången. Dessutom finns det en ordlista med västgötska ord i slutet på boken, säger Jan-Erik och ser nöjd ut.

Annons

Annons

I Far & Flyg finns en mängd tidningsklipp från Skövde Nyheter och tiden kring flygplatsbygget. Tidningens reporter, Marianne Carlsson, har blivit förebilden för bokens nyhetsreporter, Pernilla Kvist, som gör en rad reportage om flygplatsprojektet och även provar på att flyga i samband med invigningen.

Nu siktar Jan-Erik Ullström på att skriva den fjärde och avslutande delen i Byatorpsserien.

– Min förhoppning är att den ska kunna komma ut nästa år och då även i en ljudboksversion. Dessutom ska vi titta på om man kan göra en film av den första boken i serien, Frid & Fröjd.

Jan-Erik är också aktuell som manusförfattare för humorkollektivet Kass humors serie, Kära dagbok, och i dagarna släpps även hans bok Sagor utan slut.

– Det är en lite annorlunda sagobok. Samtliga berättelser är nämligen utan slut. Vuxna läsare är oftast inte så förtjusta i det upplägget, men barnen verkar älska att få hitta på sin egen fortsättning på historierna, säger Jan-Erik Ullström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan