Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Ny utmärkelse för Kata gård

Text: 

Överbyggnaden till kyrkoruinen på Kata gård är återigen nominerad till ett prestigefullt pris. Den här gången är det European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019.

Kata gård i Varnhem är nu nominerat till ett nytt fint pris, European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019.

Den prestigefulla och internationella utmärkelsen European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019 beskrivs som ”en kontinuerlig process som fokuserar på hur arkitekter tänker och arbetar i Europa idag". Det delas ut vartannat år och syftar till att främja kvalitet samt att återspegla arkitekturens komplexitet och betydelse avseende tekniska, strukturella, sociala, ekonomiska, kulturella och estetiska prestationer. Det vill instiftaren göra genom att uppmärksamma och belöna framstående europeisk arkitektur.

Annons

Annons

Under nästa vecka avslöjas alla nominerade till priset, men redan nu står det klart att Kata gård i Varnhem är en av dem. Det är Magnus Silfverhielm, AIX arkitekter i Stockholm, som har skapat den unika byggnaden, som både är ett väderskydd och en utställningslokal.

I februari meddelas vilka nominerade som går till final i EU Mies Award, som priset kallas i dagligt tal, och sedan utses vinnarna i april. Då belönas ett verk för dess konceptuella, tekniska och konstruktionsmässiga kvaliteter och ett pris går till något som motsvarar "Årets nykomling" i branschen.

Kata gård har även tidigare uppmärksammats internationellt. Byggnaden gick till final i World Architecture Festival i Amsterdam i kategorin Display – Completed buildings samt nominerades till Building of the Year på Arch Daily.

Annons

Annons

Till toppen av sidan