Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Flinka fingrar fixade kuben

Fingerfärdighet och förmåga att se flera drag framåt. Det är några egenskaper som är bra att ha om man vill bli bra på att lösa Rubiks kub.

Skol-SM i Rubiks kub arrangeras av Skaraföretaget Alega. Årets tävlingen var den tionde i ordningen, med Stureplan i Skara som tävlingsplats under lördagseftermiddagen.

Inbäddat innehåll

Tävlingen samlade 24 deltagare från hela landet. En av dem var 17-årige Max Sjöberg från Stockholm. Redan i grundomgången visade Max prov på sin förmåga och satte tider mellan 10 och 17 sekunder. De noteringarna visade vara svårslagna. När allt var klart framåt kvällen toppade 17-åringen såväl kategorin bästa tid, med 10,09, samt bästa medel, med 12,49.

Annons

Annons

Max har löst Rubiks kub i sex år. Han blev inspirerad av en klasskompis att börja och deltog i skol-SM första gången 2012. I år är han med för femte gången och fick alltså till en schyst första omgång.

Max Sjöberg från Stockholm deltog i skol-SM för Rubiks kub för femte gången. Här är han på väg mot en tid på strax över 10 sekunder i ett av försöken under grundomgången. En tid som räckte långt den här gången.

24 deltagare från hela Sverige var med i årets skol-SM, som hölls på Stureplan i Skara på lördagen.

Snabba fingrar och en bra förmåga att tänka flera led framåt, är bra egenskaper om man vill bli bra på att lösa Rubiks kub.

– Jag är nöjd med resultatet så här långt. Det blev en bra tid till sist, konstaterar Max i väntan på finalpasset.

Annons

Vad är det som gör att man blir riktigt bra på det här?

– Man måste kunna många dragserier och se framåt i lösningarna, så man inte stannar upp, det är ett viktigt steg för att bli snabb. Sen gäller det att man håller på och tränar. Det är det som gör att man blir bättre, säger Max, som numera lever väl på tidigare intränad förmåga.

Annons

– Jag har övat mycket mer tidigare än vad jag gör i dag. Nu blir det väl ett par gånger i veckan eller så.

Har man nytta av att vara bra på Rubiks kub i något annat sammanhang?

– Nej, egentligen inte. Det kan väl vara ett bra partytrick, men det är mest en kul grej, konstaterar Max.

Inbäddat innehåll

Om Max hörde till de äldre i gänget så var 9-åriga Klara Thim från Skurup bland de yngsta. Hennes bror Sebastian, som också deltog i tävlingen, och som slutade tvåa och trea i bästa tid respektive snitt, är den som fått henne att börja. Nu tränar hon varje dag för att bli bättre.

– Det är roligt för man kan hela tiden förbättra sig, säger Klara om varför hon håller på.

Just nu ligger hon på tider mellan 40 och 50 sekunder för att lösa en blandning och målet för dagens deltagande var satt därefter.

– Jag hoppas på ett snitt under 50, säger Klara innan det var dags att gå in i skarpt läge.

När allt var över hade Klara också klarat den ambitionen. Hennes snitt landade på 45,83 sekunder.

Bland de tre bästa i tävlingen var också Felix Nyman, som var trea i bästa tid med 12,55 och tvåa i snitt med 13,01.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan