Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Miljöpartisten lämnar med omedelbar verkan

Miljöpartiets ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden tillika vice ordförande Gunnar Sporrong avsäger sig sitt förtroendeuppdrag med omedelbar verkan.

Nu talar han ut om valtekniskt smussel i nämnden och samarbetsproblemen med ledningen under mandatperioden.

Miljöpartisten Gunnar Sporrong lämnar sin plats i barn- och utbildningsnämnden med omedelbar verkan. Magnus Gunnarsson tar över.

Det var på torsdagen som hans avsägelse skickades in. Nu berättar han om bakgrunden och om tankarna som funnits med honom under hela sommaren.

– Jag har suttit för Miljöpartiet för de stämmer bra ihop med min politik och mina tankar. Samtidigt har jag suttit i barn- och utbildningsnämnden och där känner jag att det har varit svårt att få gehör för mina och partiets värderingar. Det har varit ett svårt samarbete i den majoritet jag har suttit i.

Gunnar Sporrong har också under mandatperioden röstat emot beslut i nämnden som samarbetspartierna S, V, L och MP lagt fram, vilket skapat en viss turbulens.

Annons

Annons

– Dels var det när vi la budgeten i höstas. Där hade vi en budget där vi redan på förhand visste att gymnasieskolan skulle gå back med 4 miljoner, vilket jag anser vara orimligt. På samma sätt var det i våras när vi diskuterade möjligheten att lägga ned ett antal program på Katedralskolan, där det ju i efterhand visade sig att det var bra att de var kvar och att elevunderlaget var bättre än beräknat.

För hans egen del har den politik som oppositionen förde fram i skolfrågorna vid flera tillfällen legat betydligt närmare honom än majoritetens.

– Det har hänt flera gånger att man tagit upp saker som man inte fått gehör för. Det finns partier som stämmer bättre överens med mina åsikter i skolfrågan.

Under sommaren och valrörelsen hände något som fick honom att ta sig en riktig funderare över sin plats i barn- och utbildningsnämnden och i Miljöpartiet.

– Vi fick till oss arbetsmaterial som rörde de ekonomiska problemen i nämnden. Men av valtekniska skäl fick vi inte prata öppet om situationen. Under de premisserna kan jag inte jobba kom jag fram till, berättar Gunnar Sporrong och fortsätter;

Annons

– Vi har inte kunnat prata om det utanför presidiet där jag är vice ordförande. När det väl kom till nämnden så har vi skjutit på frågorna och jag upplever att våra tjänstemän har fått vänta med att avge rapporter tills dess att valet var över.

Annons

Han menar att lösningar på problem inom skolan medvetet har skjutits upp av valtekniska skäl.

Tidningen har sökt ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Håkan Ehn (S) för en kommentar, men han satt på torsdagen upptagen i sammanträde.

Nu lämnar Gunnar Sporrong inte bara sin plats i nämnden utan också Miljöpartiet.

Miljöpartiet föreslår till valberedningen att Magnus Gunnarsson istället ska gå in som ordinarie ledamot och förste vice ordförande för resterande tid av mandatperioden.

Samarbetet under mandatperioden har tidigare också kritiserats av en annan miljöpartist - Malin Larsson. Hon sa inför valet att hon vägrade fortsatt samarbete med kommunalrådet Fredrik Nordström och kritiserade honom för bristande samarbetsförmåga.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan