Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Värm huset – men svalka klimatet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

STOCKHOLM 20150703

Annons

Sommarens hetta påminde oss om att klimatförändringarna redan är här. Trots att klimatpåverkan från våra bostäder har minskat stadigt de senaste åren, står utsläppen från vårt boende fortfarande för cirka 20 procent av hushållens klimatpåverkan.

I Västra Götaland finns fortfarande över 6 900 villor som fortfarande värms av en oljepanna – och alltså bidrar till fortsatta klimatförändringar. Men fler än 15 800 villaägare i länet har i stället valt en pelletspanna.

Det är en utmaning att använda sina resurser klokt, men att se över sin uppvärmning är lättare än man kan tro. Vi på Scandbio tror att nyckeln till klimatomställningen ligger i förnybar energi. Genom att göra träpellets av restprodukter från svensk skog ger vi villaägare en enkel och långsiktigt hållbar energilösning med bra driftsekonomi.

Annons

Annons

Om du som villaägare funderar på hur du ska värma ditt hus och vill ha en både ekonomisk och klimateffektiv uppvärmning kan en pelletspanna vara ett alternativ. Här är våra tre bästa pelletstips:

1. Jämför olika pannors effektivitet. De bästa pelletspannorna har en verkningsgrad på över 90 procent. Det betyder att över 90 procent av energin i pelletsen blir till värme i elementen. Jämför även hur effektiva pannorna är vid så kallad deleffekt, det vill säga vår, sommar och höst när pannan inte behöver gå för fullt.

2. Ta hjälp av solen. Att kombinera pelletspannan med solvärme och ackumulatortank ger ännu bättre driftsekonomi och minskar pelletsanvändningen rejält. På sommaren kan solen täcka hela värmebehovet och även på vintern blir pannan effektivare.

3. Överväg pelletskamin. Det finns också pelletskaminer som värmer med cirkulerande varmluft. Bränslet matas automatiskt in i kaminen. Det kan vara ett alternativ för den som har direktverkande el och vill minska sin elförbrukning. En pelletskamin kan ofta ersätta 70 procent av elvärmebehovet. Kaminen kan med fördel placeras i till exempel vardagsrummet och bidrar då till en myseffekt.

Du som villaägare kan se över din uppvärmning och bidra till att hejda klimatförändringarna – samtidigt som du gör en bra affär. Så villaägare i Västra Götaland – värm huset ordentligt men ge klimatet svalka!

Peter Granborn

vd för Scandbio

Annons

Annons

Till toppen av sidan