Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Han blir ny domprost

Robert Lorentzon har utsetts till domprost i Skara. Han är för närvarande kyrkoherde i Toarps pastorat utanför Borås.

– Jag ser fram emot att få upptäcka Skara, säger Robert Lorentzon.

Robert Lorentzon, kyrkoherde i Toarps pastorat utanför Borås, har utnämnts till ny domprost i Skara.

Han är glad över beskedet att han blir Skara pastorats nya domprost.

– Det är oerhört glädjande, säger Robert Lorentzon, 50 år.

Robert Lorentzon arbetar sedan några år som kyrkoherde i Toarps pastorat där Dalsjöfors är huvudort. Han är också kontraktsprost för området Borås-Ulricehamn. Han har varit präst sedan 2003, då han prästvigdes i Skara domkyrka.

– Jag fick en kallelse i ungdomen, men jag hade så mycket jag ville göra. Nu efteråt är jag tacksam för det. Det är en rikedom i min prästtjänst att jag haft andra jobb.

Annons

Innan Robert Lorentzon blev präst var han entreprenör inom olika sektorer av samhället. Han var byggnadsingenjör och platschef för NCC innan han sadlade om och blev Västsveriges första länsdanskonsulent. Han har också varit teaterproducent innan prästyrket lockade.

Annons

– Åh, vad roligt det var att börja läsa teologi. Att fördjupa sig i teologiska studier är jätteroligt. Fördjupning är något jag vill jobba mer med och inspirera församlingarna till i stiftet. Vi behöver öka djupet i kunskap och bredden i den kristna tron. Kunskapen har minskat kraftigt med generationernas gång.

Robert Lorentzon vill uppmuntra till frimodighet och att våga prata om tron.

– Det finns ju en nyfikenhet och en efterfrågan efter något annat än det materiella. Jag tror pendeln är på väg att svänga.

Nu ser han fram emot att få flytta med sin familj till Skara och domprostgården, som därmed blir kvar inom kyrkans hägn. Robert Lorentzon är gift med en bibliotekarie och tillsammans har de tre barn, en 17-årig son och två åttaåriga tvillingdöttrar.

– Jag ser fram emot att få upptäcka Skara, människor och föreningslivet.

Robert Lorentzon har ett stort konst- och kulturintresse, tycker om arkitektur och antikviteter. Familjens hem nu är en prästbostad, som Robert har lagt mycket tid på att renovera och inreda.

Kyrkorådet är också nöjda med den nye domprosten. Biskop Åke Bonnier har lett arbetet i den särskilda nämnd som arbetat med att tillsätta domprosten.

– Jag gläder mig både på pastoratets och stiftets vägnar, och ser fram emot att få arbeta med Robert Lorentzon i hans nya roll, säger han.

Annons

Annons

Även kyrkorådets ordförande i Skara, Fredrik Öhrberg, tycker det är ett bra beslut.

– Vi är väldigt glada över att Robert Lorentzon sökt sig till oss och att han med sin familj ser en framtid i våra församlingar, säger han.

Robert Lorentzon tillträder tjänsten som domprost den 1 februari nästa år. Då flyttar också han och familjen till Skara där domprostgården väntar.

Som domprost kommer Robert Lorentzon att vara kyrkoherde i Skara pastorat. Dessutom kommer han att ha uppdrag på stiftsnivå, bland annat som vice ordförande i domkapitlet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan