Annons

Annons

Annons

Annons

Mord och mysterier i kulturveckan

Deckare, brott och mysterier genomsyrar årets kulturvecka i Skara. Då bjuds på allt från ledtrådsjakt för barn till mordgåtor på tåg, författarbesök av deckardrottningen Anna Jansson och spökvandring med extra allt.

Annons

På lördag invigs Kulturveckan – i år med fler aktiviteter, mer samarbeten och bloddrypande drama.

– Besökarna kommer att ha fullt upp för att hinna med allt, säger kulturutvecklare Charlotte Kristensson.

Den 19 oktober ordnas after work i Istrum/Eggby med konstutställning, modevisning och deckarafton.

På biografen Grand blir deckarquiz och därefter filmvisning av Tredje mordet.

På tisdag invigs utställningen Ung och kreativ i lokalerna där Maritas textil tidigare höll till.

En guidad tur där ond, bråd död är temat bjuder Västergötlands museum på i Kråks herrgård.

Annons

Annons

Årets kulturvecka i Skara bjuder på extra allt och för den som gillar mordgåtor är det rena julafton. Årets tema är deckare för barn och vuxna och många av de medverkande aktörerna har hakat på. Under åtta dagar ordnas över 50 olika programpunkter.

Bland annat blir det mysterier för både stora och små att lösa. På lördag den 13 oktober, när kulturveckan inleds, ordnas Jakten på den stulna koden. Det är barn och ungdomar i Charlies teater som i samarbete med Mega och handeln i Skara bjuder på en riktigt spännande upplevelse för de yngre besökarna. Uppdraget att hitta ledtrådar tar deltagarna på en promenad runt centrala Skara. Start är vid Djäknestallet.

För de äldre ges Slutstationen - en mordgåta på tåg genom ett samarbete mellan Skara skolscen och Skara Lundsbrunns järnvägar på museijärnvägen och i domkyrkan gäller det att följa ledtrådarna för att söka efter den mystiska taggen från Kristi törnekrona.

– Programmet är ett resultatet av samverkan, förklarar Charlotte Kristensson och konstaterar att samarbetet mellan kommunen, näringslivet och föreningar inneburit att Sparbanken Skaraborg beslutat att stötta årets kulturvecka med 100 000 kronor.

Kulturveckan invigs av kultur- och fritidsnämndens ordförande Martin Johansson på biblioteket där även årets kulturros delas ut.

Där kan besökarna även möta deckardrottningen från Gotland, författaren Anna Jansson, som skrivit serien om polisen Maria Wern samt ungdomsböckerna om hennes son Emil Wern. Anna Jansson kommer att berätta mer om sina deckarhjältar, först ett framträdande för barn och sedan ett för vuxna.

Annons

Om det sedan räcker för att lösa mysteriet i sagorummet återstår att se. Där har en brottsplats arrangerats. Fyra misstänkta står i centrum och nu gäller det att klura ut vem som är den skyldige.

Annons

På nya biblioteket ger också Yvonne Eriksen, känd från Radio Skaraborg, sina bästa tips på deckare och på Gamla biblioteket ordnas en deckarloppis. Där man även kan lyssna till deckarhistorier upplästa av Ingemar Carlehed.

Dessutom bjuder Skara kammarkör på Mord och många visor på nya biblioteket.

På lördag öppnar vidare Illdåd och död, en ny utställning på Västergötlands museum med inlånade föremål från utställningen i Tidaholm om polisväsendet. Dessa kan beskådas under hela kulturveckan.

Museet kommer också att bjuda på en ryslig afton på Kråks herrgård. Sent på kvällens ordnas rundturer där besökarna på en rundvandring får höra om ond bråd död och gengångare som kan kopplas till herrgården.

På lördagskväll blir det fest på deckares vis i ungdomshuset för att fira att Stureplan fyller fem år och Musikskolan 60 år.

– Vi har kalas hela veckan och kommer att ha workshops där deltagarna får läsa in historien och sedan lägga på läskiga ljud, berättar Richard Norelius.

Genom ett samarbete mellan Stureplan, kultur-och fritidsförvaltningen, samt Mega och näringslivet så ordnas också utställningen Ung och kreativ i Maritas textils gamla lokaler vid Hötorget. På måndag den 15 oktober är det vernissage med verk av ungdomar, som bland annat skapats under skolloven. En del konstverk kommer att vara till salu och alla intäkter går till Musikhjälpen.

Annons

Med hjälp av Fritidsbanken finns det även möjlighet att testa olika uttrycksformer på plats och arrangörerna hoppas skapa en mötesplats där även vuxna är välkomna att titta in och ta del av det som de kreativa ungdomarna skapar.

Även vuxna konstnärer tar plats under kulturveckan. I Bladhska ordnas Skarasalongen med lokala konstnärer.

I Eggby/Istrum bjuder Mercedes Murat, Liselott Catoni på Smakfullt och Margareta Fredriksson på Fredrikssons pensionat Sjöbacka in till after work fredag den 19 oktober. På temat spänning och njutning visas möbelkonst och måleri med spontana miniföreläsningar om konst på Galleri Murat, det ordnas modevisningar och bjuds på godsaker på Smakfullt och på pensionatet, som för kvällen lyses upp av stearinljus, kan hugade anta utmaningen att lösa det hemliga uppdraget.

Annons

Även i Varnhem ordnas flera aktiviteter. Vid Ryttaregården förevisas stenmursprojektet, ges råd om dahlior och hålls föredrag. Det ordnas flera guidade turer bland med musikinslag vid Kata gård. Senare på kvällen hålls en ljusvandring i klosterkyrkan.

Den som blir hungrig av all spänning kan under veckan smörja kråset i Skara, då restaurangveckan inleds den 15 oktober. Sex krögare i stan erbjuder då menyer till ett reducerat pris.

För den som hungrar efter mer kunskap ordnar Humanistiska förbundet en föreläsning om brott och bödlar med historikern Annika Sandén på Västergötlands museum på onsdag.

– Bödeln var en speciell person, som ansågs smutsig men också omgiven av magi. Ofta var han själv en brottsling, berättar Chatarina Sjölin, och avslöjar att en överraskning väntar under föredraget.

Annons

– Och föreläsningen är gratis för medlemmar och personer upp till 25 år, fortsätter hon.

Den som vill testa sina kunskaper kan kvällen därpå ta sig till biografen Grand där det ordnas deckarquiz innan filmen Tredje mordet visas.

Även på Seniorkaféet bjuds på film, men även utställning med korsstygnstavlor.

För den som vill uppleva något annat än brott och mysterier finns också gott om aktiviteter. Bland annat bidrar elever från Skara skolscen med lunchlyrik i biblioteket vid två tillfällen och Skara gille visar bilder från Skara från 1948.

Kulturveckan avslutas sedan med den estetelevernas klassiska spökvandring i Fornbyn den 19-20 oktober.

Annons

Annons

Till toppen av sidan