Annons

Annons

Annons

Skara

Därför sänks straffet för mannen som eldade kvinna

Från 18 års fängelse - till 16. Göta hovrätt sänkte straffet för den 41-årige man som dömdes för mordet på en kvinna. Därefter eldade han upp liket.

Skaraborgs tingsrätt dömde i juli mannen till 18 års fängelse för mord. Domstolen ansåg det bevisat att han ensam bär ansvar för Ulricehamnskvinnans död.

41-åringen var bekant med den avlidna kvinnan i tio år. Det senaste året hade de en relation, som av flera beskrivs som mycket våldsam, fylld med missbruk.

Den 16:e mars kom polisen till samhället utanför Falköping för att leta efter den efterlysta kvinnan. De fann ett kranium och brända benrester i en oljetunna. Några minuter senare kom 41-åringen ut ur huset och kunde gripas.

Annons

Läs mer: Döms till 18 års fängelse

Annons

Läs mer: Misstänks ha bränt kroppen

Läs mer: "Det är hon som ligger i tunnan

Den första frågan poliserna ställde var var den försvunna kvinnan befann sig.

– Det vet ni väl, det är ju därför ni är här och att det är hon som ligger i tunnan, var det första mannen sa enligt polisernas vittnesmål.

I senare förhör har mannen erkänt brott mot griftefriden, alltså att det är han som placerat kvinnans kropp i en tunna och antänt. Men han nekade till att ha dödat henne. Han förklarade att han hittat henne sittande i hallen och att hon såg död ut.

41-åringen gjorde inget motstånd när han greps och under transporten till polishuset sa han att han mådde dåligt över det som hänt.

"Den berättelse som han lämnat är mycket vag. Det han gett uttryck för när han hörts är att han på grund av minnesförlust varken kan erkänna eller förneka. Det bör noteras att han aldrig tidigare haft minnesluckor med anledning av alkohol." skriver tingsrätten i sin dom.

Man anser att det finns omständigheter som talar för att 41-åringen minns mer än vad han vill berätta, att han velat dölja mordet och undanröja alla bevis. "Han hade alla möjligheter att sluta slå och istället söka hjälp."

Annons

Annons

Däremot anser tingsrätten att det inte är bevisat att han hade för avsikt att döda kvinnan.

Mannen överklagade domen till Göta Hovrätt. Han ville bli helt frikänd, eller om inte, få sänkt straff.

Under förhandlingarna i Göta hovrätt erkände mannen att han eldat upp kvinnans kropp, men att han inte haft något med hennes död att göra.

Men hovrätten konstaterar att det inte finns något som talar för annat än att det var mannen som dödade kvinnan. Polisens utredning visar att hon utsatts för grovt våld, bland annat har hennes huvud klämts upprepade gånger i en dörr.

Hovrätten finner det styrkt att det gått till som åklagare, sedan tingsrätt, hävdat, och noterar att mannen inte gjort något för att rädda kvinnans liv, ens när han säger sig ha blivit uppmärksam på kroppen. Istället åkte han till Systembolaget i Falköping för att köpa öl.

Påföljden för mord är fängelse i lägst tio år, som mest 18 år, eller livstid.

Hovrätten gör bedömningen att fallet är ett ärende som normalt skulle rendera 14 års fängelse. Men det faktum att han bränt kroppen efter dådet skulle, enbart om det varit fråga om brott mot griftefriden, ha lett till två års fängelse. Så därför finner hovrätten att 16 års fängelse är den rätta nivån. Därmed sänker man tingsrättens straff.

Mannen ska sitta fortsatt häktad i väntan på fastställd dom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan