Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Deckare, brott och straff är röda tråden

Text

Skaraborna kan vänta sig en höst i brottets tecken. Såväl programmet för Västergötlands museum som den stundande Kulturveckan kommer ge de som intresserar sig för brott, straff och deckare en ordentlig dos av den varan.

Gå en mörk vandring genom Kråks herrgård på Kulturnatten och hör om dess historia med misstänkta mordfall och upplevda gengångare.

Katedralskolans Spökvandring i Fornbyn firar 15 år i år.

En familjevänlig dramatiserad deckarvandring leder barnen genom Skara i jakt på en speciell kod.

Teaterföreställningen Slutstationen är en deckarhistoria om ett mord som utspelar sig i tågmiljö på 1940-talet.

Annons

Annons

Under Kulturnatten gästas Nya biblioteket gästas av deckarförfattaren Anna Jansson.

Man kan knappt tänka sig en bättre scenografi och miljö för årets Kulturvecka och Kulturnatt, än vår lilla stad Skara med omnejd. Kullerstensgator, murriga bakgårdar och bibliotek som spökar.

Kulturnatten den 13 oktober blir en riktigt ryslig historia. Då kan man följa med på tåget till Lundsbrunn och uppleva teaterföreställningen Slutstationen, en deckarhistoria om ett mord som utspelar sig i tågmiljö på 1940-talet.

Då hålls också Kulturveckans första deckarvandringar med start vid Djäknestallet bakom Nya biblioteket. Det är en familjevänlig dramatiserad deckarvandring som passar barn mellan 4-11 år där man söker en speciell kod på ett äventyr genom Skara.

Nya biblioteket gästas bland annat av deckarförfattaren Anna Jansson från Sveriges mest kända "blodgrupp". Hon pratar om spänningslitteratur för både vuxna och barn. Du kan också titta in på bokloppis med deckartema i Gamla biblioteket.

På Västergötlands museum visas en liten utställning med unika föremål relaterade till brott i Skaraborg och under Kulturnatten kan den hugade gå en mörk vandring genom Kråks herrgård och få höra om dess historia med misstänkta mordfall och upplevda gengångare.

I Skara domkyrka blir det också en spännande vandring där man med ficklampa får följa ledtrådar för att lösa ett mysterium.

Annons

Det blir även fest på deckares vis på Stureplan där 60-årsjubilerande musikskolan och femårsjubilerande Stureplan bjuder på värmande soppa och häftig deckarmusik.

Under kulturveckan är ateljéer öppna där konstnärer visar bildkonst, möbelkonst, glasmåleri, fotoutställningar. Kreativa Skaraungdomar ställer ut sina alster från graffiti till broderi.

Annons

Kulturnatten genomförs med stöd av Sparbanksstiftelsen.

Kulturveckan bygger sedan på medverkan från många aktörer i kommunen. Kommunens kulturutvecklare och bibliotekarier är som spindlar i ett nätverk av föreningar, studieförbund, organisationer, institutioner, näringsliv.

Hela programmet för Kulturveckan hittar du här.

På tisdagen kommer imitatören Anders Mårtensson till Rosers Salonger med sin föreställning Imitera solo.

På onsdagskvällen föreläser Annika Sandén, docent i historia vid Stockholms universitet om brott och bödlar i 1600-talets Sverige på Västergötlands museum.

För den quizsugne hålls ett sådant med deckartema på torsdagen på biograf Grand i Skara .

Kulturveckan avslutas för museets del med Katedralskolans stora årliga spökvandring i Fornbyn fredagen den 19 och lördagen den 20 oktober. Spökvandringen görs nu för 15:e året i rad.

För Västergötlands museum fortsätter sedan hösten på temat deckare, brott och straff.

Bland annat inleds ett nytt samarbete med Humanistiska Förbundet där bland andra Sveriges kanske mest namnkunnige deckarförfattare, Håkan Nesser, kommer att besöka museet den 29 november.

Annons

Däremellan händer en hel del annat på museet. Ett lokalhistoriskt seminarium berör Cistercienserklostret och munkarnas goda kännedom om vattenförsörjning.

Kråks herrgård lyfts fram i programkvällar kring kaffedrickandets historia och kring herrgårdens möblemang. I december återkommer även detta år den stora julmarknaden KråkJul.

Två nya mindre utställningar öppnas också under hösten. Först ut är utställningen ”Här är gudagott att vara” om Skaralektorn Gunnar Wennerberg och i november lyfts rara böcker ur olika lokala samlingar fram i utställningen ”Det tryckta ordet – medierevolutionen för 500 år sedan”.

De kvällsöppna onsdagarna med program fortsätter under hösten och erbjuder en bredd i utbud. Bland annat blir det rockkonsert med Browsing Collection.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan