Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Här är vanligaste jobben för politikerna

Text

Vilka jobb är vanligast bland vänsterpartister, moderater och kristdemokrater?

En granskning av samtliga 6 000 riksdagskandidater visar vilket yrke som är vanligast bland människor som väljer att engagera sig politiskt.

Vilka människor är det som blir politiker och i vilket yrke är det mest troligt att du blir engagerad i politik? Svenska Dagbladet har sökt svaret på frågan som många säkerligen har funderat över och har gått igenom yrkesbakgrunden för samtliga av årets omkring 6 000 valbara riksdagskandidater i hela Sverige.

Annons

Annons

Vård, skola och omsorg är kända som ständiga politiska stridsfrågor oavsett partitillhörighet. Det verkar även märkas på vilka de vanligaste yrkena är bland de som kandiderar till riksdagen.

Allra vanligast är det att vara lärare. Totalt 317 kandidater har en bakgrund som lärare och allra vanligast är det inom Vänsterpartiet med 77 personer som finns på valbar plats.

Det näst vanligaste jobbet är att vara företagare. Det gäller för totalt 276 kandidater och flest företagare finns på Moderaternas vallistor – 63 stycken.

Den tredje största kategorin är studenter som omfattar 197 kandidater. Bland studenterna är det en klar slagsida åt Allianspartiernas politik. Flest studenter, 45 stycken, finns inom Moderaterna, följt av Centerpartiet och Kristdemokraterna som både har 33 kandidater vardera.

En stor befolkningsgrupp som utgör den fjärde största politikerkategorin är pensionärer. Totalt 142 pensionärer söker förtroende i riksdagsvalet och högst representation finns inom Vänsterpartiet med 44 kandidater.

Den femte största kategorin är vårdpersonal. Dit räknas bland annat läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. De yrkena är vanligast bland kristdemokrater som har 38 kandidater som arbetar inom sjukvården.

Bland de mer ovanliga yrkeskategorierna nämner Svenska Dagbladet att en av Moderaternas kandidater är sommelier (vinexpert) och att en av Miljöpartiets kandidater har valt att inte uppge någon yrkestitel utan i stället har valt att lyfta fram sin familjesituation som åttaparnspappa(!).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan