Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Vi vill att Ditt liv ska bli lättare att leva och bättre!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi som bor i Skara ska kunna åldras i trygghet, och lita på äldreomsorgen.

Det är inte värdigt att du anses för pigg för att flytta till ett trygghetsboende när du har behov av det. Vi vill att du som är över 85 år ska ha lagstadgad rätt att flytta till ett anpassat boende när du själv bedömer att behovet finns.

Du ska få ett värdigt bemötande, ett tryggt boende och nära till läkarkontakter inom äldreomsorgen.

För att det ska bli verklighet behöver vi bygga fler och olika former av äldreboenden. Det råder brist på särskilda boende i Skara.

För att öka byggtakten av äldreboende vill Kristdemokraterna införa en äldreboendemiljard för kommuner som lyckas anvisa platser inom tre månader. Det är en stimulans som ska beräknas på kommunens andel av landets alla 85-åringar.

Annons

Annons

Vi vill förbättra för äldre genom att sänka skatten, så att pension och lön beskattas lika, införa ”guldkort” i sjukvården, trygghetsboenden i alla kommuner, höja den demens- och geriatriska kompetensen hos personalen och få in mer kultur i omsorgen.

Vi ställer krav på att kärnverksamheterna prioriteras i kommunens ekonomi, t ex får vi aldrig slösa pengar på dyra skrytbyggen istället för att satsa på välfärden.

Omsorgsnämndens budget måste räcka till för verksamheterna som är lagstadgade och de verksamheter som har stort värde för Skaraborna t.ex. Seniorcaféet.

Mångfalden bland Skaras invånare ska avspeglas i kommunens personal. Äldre människor ska kunna mötas av personal som talar sitt språk.

Lov - Lag om Valfrihetssystem – ska vara kvar i Skara. Det är ett alternativ för bättre vård och omsorg och för rätten att själv bestämma över sitt liv. Det finns ingen åldersgräns som upphäver rätten att bestämma över sin vardag. Du ska få känna välbefinnande och ha inflytande över vilka omsorgsinsatser som ges.

Bengt Sävhammar

Ordförande för Kristdemokraterna i Skara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan