Annons

Annons

Annons

En värld utan nåd

Text: 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Shakespeares drama ”Macbeth” är förlagan till norske stjärnförfattaren Jo Nesbøs thriller med samma namn. Ett projekt där Shakespeares verk tolkas på nytt av ett tjugotal internationellt kända författare. Fyra hundra år efter skaldens död är det blodiga dramat lika aktuellt, konstaterar vår recensent.

Annons

Annons

Den makthungrige Macbeth blir i Nesbøs tappning en drogberoende polis och despot som mördar sin bäste vän för att själv bli polisdirektör, allt enligt spådomen av de tre ”häxorna” som alla är i tjänst hos stadens narkotikakung. Harald Leanders uppläsning är distinkt och nedtonad. Det fungerar bra mot den våldsamma miljö där händelserna utspelas.

Shakespeares ödesmättade historia om Macbeth som hungrar efter mer makt i ett drama som skickligt iscensätts av hans hustru, Lady Macbeth, får här en tidlös inramning, kryddad av dolkar, gamla artilleripjäser från ett avlägset krig och kulsprutor. Blodet flyter.

Huvuden huggs av. Det här är en värld utan nåd, där ingen är förskonad.

Den en gång så välmående staden har förvandlats till ett träsk av illegala spelhålor och knarksyndikat. Större delen av poliskåren är korrumperad, och de som kämpar mot Macbeth blir snart likviderade. Men det finns några som mirakulöst överlever alla attentatsförsök: Macbeths gamle barndomsvän från barnhemmet där båda växte upp, blir till sist den som står öga mot öga med sin rival. Men då handlar det inte bara om makt och pengar utan om rättvisa och moral.

Till slut blir Nesbøs drama, precis som hos den gamle barden, en berättelse om kärlek. Det är kärleken till Lady som driver Macbeth, och i klarsynta ögonblick, när hallucinationerna slutat plåga honom, inser han hur sårbar han är.

Annons

Macbeth gör sig bra som ljudbok. Harald Leander lägger in en skälvning av oro och lyckas få fram undertexten i den här nedtonade uppläsningen. Och dramat drabbar med full kraft.

Lyssna på ljudboksspecial i Litteraturpodden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan