Annons

Annons

Annons

Jönköping

SOS Alarm vädjar: Sluta ring oss i onödan!

Text

Det varma och torra vädret har resulterat i mängder av samtal till SOS Alarm. Nu vädjar SOS alla att inte ringa 112 om ärendet inte är akut.

Det varma och torra vädret har resulterat i mängder av samtal till SOS Alarm. Nu vädjar SOS alla att inte ringa 112 om ärendet inte är akut.

Det varma vädret märks av hos SOS Alarm. Den 14 juli nåddes de av nästan 13 000 samtal, lika många samtal som brukar trillar in under nyårsnatten som vanligtvis är deras mest hektiska arbetsdag.

Annons

– Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Annons

Att flera personer slår larm om samma brand är dock inte ovanligt. Men det är inte bara larm om bränder som inkommer till SOS Alarm.

– Många är också ute och njuter av det vackra vädret och det märks direkt hos oss. Fler människor som badar, åker båt, är ute på vägarna eller i skog och mark, men också fler som är ute och roar sig på stan sent på kvällarna och dricker lite för mycket har gett upphov till många fler nödsamtal än vanligt, säger Björn Skoglund.

I pressmeddelandet vädjar nu SOS Alarm att alla som inte är i akut behov av hjälp ska ringa informationsnumret 113 13 i stället för nödnumret 112. Informationsnumret kontaktas om man till exempel har frågor kring allvarliga olyckor eller hur man bör agera i närheten av en skogsbrand.

SOS Alarm har listat de nummer man kan ringa vid mindre brådskande ärenden, vilket lättar trycket på nödnumret. Är man dock osäker på om ärendet är akut eller inte kan förstås 112 ringas.

SOS Alarm listar även åtta råd att ha med sig under sommaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan