Annons

Annons

Annons

Dubbelmordet i Mantorp

Dubbelmordet: Ingen vet varifrån fingeravtrycken kommer

Under måndagen hölls den första rättegångsdagen mot Mullsjöbon i Göta Hovrätt om dubbelmordet i Mantorp. Nya uppgifter framkom kring de ännu oidentifierade fingerspåren samt om skoavtrycken på brottsplatsen.

Idag hölls den första av fem rättegångsdagar i Göta Hovrätt.

Den mordmisstänkte Mullsjöbon dömdes i Linköpings tingsrätt för dubbelmordet i Mantorp. Han överklagade sedan domen till Göta Hovrätt, eftersom han säger att han ska ha varit på plats men lämnat innan morden begicks av en annan man på platsen.

De viktigaste punkterna inför rättegången var de okända fingerspåren samt dödstidpunkterna och båda togs upp i rätten. Eftersom advokaten har ifrågasatt varför flera oidentifierade fingeravtryck inte har kollats ifall det kommer från en och samma person eller flera, har en komplettering gjorts.

Annons

Annons

Komplettering av oidentifierade fingerspår

– Det rör sig om sex fingerspår där fyra av dem inte har kunnat identifieras. Några kommer från de döda eller de anhöriga men flera av dem har inte kunnat jämföras fullständigt, säger åklagare Helene Gestrin.

I rätten säger åklagaren att totalt 46 personer, de flesta anhöriga till paret som dog, har fått sina fingeravtryck testade mot dem som inte kunnat identifieras.

– Två av de berörda fingeravtrycken kommer från samma person, nämligen en av de dödade. Sedan finns det två fingerspår där vi inte kunde hitta någon överensstämmelse, säger Helene Gestrin.

Undersökningen omfattar inte personer som är under 15 år gammal och därför utesluts det inte att fingeravtrycken kan tillhöra en anhörig som ännu inte har fyllt 15 år.

Nya uppgifter kring skoavtrycken

För det mesta redovisades endast gammal information från tingsrätten men en del kompletteringar till undersökningen har gjorts sedan domen från Linköpings tingsrätt. En av de nya uppgifterna kommer gällande skoavtrycken på brottsplatsen.

När Mullsjöbon greps hade han på sig ett par gröna sneakers storlek 47, skor han påstod att han hade haft på sig på brottsplatsen. Skoavtrycken på brottsplatsen var av ett par arbetsskor storlek 47, ett par skor med samma skoavtryck och storlek hittades i Mullsjöbons bostad vilket var ett av de starkaste bevisen mot honom.

– Vi kollade upp de gröna sneakers som han påstod att han hade på sig på brottsplatsen och hittade att han köpte skorna drygt två veckor efter mordet. Vi har även fått tag på ett kvitto från skobutiken i Jönköping som bekräftar att köpet på skorna skedde efter mordet, säger åklagaren Helene Gestrin.

Annons

Annons

När Mullsjöbon konfronterades med detta ska han ha sagt att han misstog sig och han hade ett par andra skor på sig på brottsplatsen. Detta har ännu varken kunnat bevisas eller motbevisas.

Rullar tummarna

Mullsjöbon gjorde inga större känsloyttringar under rättegången i tingsrätten i vintras och gjorde inte heller det nu under rättegången i hovrätten. Han agerade lugnt och normalt och satt bitvis och rullade tummarna. Han satt lika lugnt och tyst när åklagaren gick igenom detaljer från morden, utan att visa några särskilda ansiktsuttryck.

Försvarsadvokat Henrik Lindblom säger i rätten att Mullsjöbon ogillar domen och yrkar på ett tidsbestämt straff. Åklagaren bestrider och vill att domen från Linköpings tingsrätt förblir oförändrad.

Rättegången pågår hela veckan, med sista dag på fredag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan