Annons

Annons

Annons

Jönköping

Hjärtstopp i din närhet – app ber dig att rycka ut

Text

Kan du hjärt- och lungräddning? Då kan din hjälp när som helst efterfrågas via ett meddelande i din mobiltelefonen.

Appen Sms-livräddare larmar om att en person har drabbats av hjärtstopp i samma område där du befinner dig.

Om ett hjärtstopp har inträffat i samma område som din mobiltelefon är lokaliserad så skickas ett meddelande om att din hjälp behövs. Förutsättningen för att kunna bli kontaktad är att du är registrerad som kunnig hjärt- och lungräddare.

Appen har utvecklats av SOS Alarm och företaget Heartrunner Sweden.

Förutsättningen för att kunna bli kontaktad via appen Sms-livräddare är att du har gått en kurs i hjärt- och lungräddning och är över 18 år. Det måste du kunna bekräfta när du laddar ned appen och registrerar dina uppgifter.

Annons

Annons

När någon har ringt 112 om ett misstänkt hjärtstopp så skickar appen automatiskt ut meddelanden till de mobiltelefonnummer som har registrerats i appen och som har lokaliserats i närområdet från där larmsamtalet ringdes.

Meddelandet som skickas ut innehåller först en fråga om du är tillgänglig (se bild till artikeln) för att hjälpa till. Den som klickar på ja kommer då att få en utförlig vägbeskrivning till platsen där den nödställda personen befinner sig.

– När en människa drabbas av hjärtstopp är tidsfaktorn otroligt viktig. För varje minut som går utan att någon utför hjärt- och lungräddning eller kopplar upp en hjärtstartare, minskar risken för överlevnad med 10 procent. Tjänsten för sms-livräddning är därför ett oerhört viktigt komplement till utalarmeringen av ambulans och räddningstjänst, säger Andreas Norrby på SOS Alarm i ett pressutskick.

SOS Alarm har testat att använda appen Sms-livräddare i Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen sedan 2015. Där finns i dag omkring 23 000 registrerade användare av appen. SOS Alarm uppger att 2 242 larm om misstänkta hjärtstopp under 2017 skickades ut via appen till frivilliga hjärt- och lungräddare och att flera liv kunde räddas tack vare deras insatser.

Nu ska Sms-livräddare även kunna användas i övriga svenska regioner och landsting.

Annons

– Systemet vi erbjuder för att skicka larm till privatpersoner vid hjärtstopp är både kliniskt och vetenskapligt utvärderat med strålande resultat och tar samtidigt hänsyn till volontärernas integritet. Sms-livräddarna gör enormt viktiga och frivilliga insatser för att förbättra överlevnadschansen vid hjärtstopp, säger David Fredman, driftansvarig vid Heartrunner Sweden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan