De har en sak gemensamt. De har en medfödd skada på arm eller ben.
I veckan hålls Dysmeliföreningens sommarläger, som lockat cirka 350 deltagare.

Selma Melinder har kul på lekplatsen.

Albin Carlberg och Elliot Pettersson trivs på lägret.

Pingis var en av många aktiviteter som deltagarna kunnat prova på.
Att ha dysmeli innebär att ha en medfödd skada på arm eller ben. Det finns olika grader av dysmeli, allt ifrån att bara fingrar eller tår är påverkade, till att sakna hela armar eller ben. Vad som orsakar det är fortfarande okänt, men varje år föds omkring 60 barn med dysmeli.
Annons
Annons
Svenska Dysmeliföreningen anordnar varje sommar ett familjeläger där föreningarnas medlemmar kan träffas och umgås. Lägret har arrangerats på många olika platser i Sverige, och i år föll turen på Skövde och Billingehus.
Nästan hela hotellet är uppbokat för att få plats med alla deltagare, som består av barn och ungdomar med dysmeli samt deras föräldrar och syskon.
– Det blir en trygghet för dem att det nästan bara är vi här, förklarar Marcus Carlberg, som är en av ledarna på lägret.
Det arrangeras många olika aktiviteter, allt från föreläsningar till pyssel och tio-kamp. Tanken är att det ska finnas något för alla, eftersom deltagarna är av alla åldrar och har olika intressen. För många deltagare är lägret sommarens höjdpunkt.
– Det är kul att få vara med kompisarna som man inte träffar annars, berättar Elliot Pettersson från Eskilstuna.
Elliot är fjorton år. Han har en halv arm och känner sig inte hindrad av sin dysmeli.
– Det är bara i skolan som folk ibland frågar om jag verkligen klarar vissa grejer, säger han. Men när han får sådana frågor brukar han bevisa att han också kan det som alla andra kan.
– Man tänker egentligen inte på det så mycket, förklarar kompisen Albin Carlberg, sexton år från Åtvidaberg som saknar en arm.
Elliot och Albin har varit på lägret i många år. Men för andra familjer är det första gången. Elin Melinder är på lägret med sin familj, och de känner sig väl omhändertagna. Hon upplever inte att de eller deras dotter brukar få något konstigt bemötande, men lägret ger ändå en trygghet.
– Det är skönt att få träffa andra i liknande situationer, förklarar hon.
Hittills har både väder och humör varit på topp, och föreningens medlemmar är nöjda med Skövde som destination.
– Vi kommer gärna tillbaka, berättar Marcus Carlberg.