Annons

Annons

Annons

Jönköping

Förslaget: Alkohol direkt till dörren kan bli verklighet över hela Sverige

Text

Snart kan du få beställa hem alkohol direkt till dörren. Regeringen lägger under fredagen fram ett förslag om hemleverans av alkohol som kan komma att träda i kraft år 2019.

Enligt Aftonbladet har Systembolaget under några års tid bedrivit hemleverans av alkohol till vissa områden i Sverige. Bland annat har det i Göteborg, Stockholm och Skåne varit möjligt att beställa alkoholhaltiga drycker hem till dörren.

Annons

Annons

– Vi har prövat det här och sett att det har fungerat väl. Det har varit populärt bland dom som utnyttjat det. Det har handlat om personer som har svårt att ta sig själva till Systembolaget och geografiska avstånd. Nu tar vi nästa steg och utvidgar det här, säger socialminister Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Socialministern menar att det inte har skett en ökad alkoholkonsumtion i testområdena. Något som kan ha sin grund i leveranstiderna, vilka sträcker sig mellan 4-12 dagar, beroende på vilket sortiment du beställer från. Det tillkommer även en fraktkostnad vid leverans.

–Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, berättar Strandell till Aftonbladet.

– Det här är inte ägnat att expandera alkoholkonsumtionen till nya marknader eller grupper utan det är ganska begränsat och för planerade inköp. Det här är ett sätt att modernisera Systembolaget, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Förslaget om hemleverans av alkohol lämnas under fredagen in till lagrådet. Regeringen föreslår att det ska träda i kraft den 1 april år 2019.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan