Annons

Annons

Annons

Ulla Strängberg: Joyce Carol Oates har gått vilse bland skuggorna

Text: 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Joyce Carol Oates uppehåller sig i sin senaste roman kring frågor om minne och åldrande men tillför inget nytt, menar vår recensent.

Joyce Carol Oates har mottagit flera stora litterära priser och är ett ständigt namn i Nobelprissammanhang.

”Mannen utan skugga” är titeln på produktiva ständigt Nobelpristippade Joyce Carol Oates senaste roman. Den handlar om relationen mellan en svårt hjärnskadad man, Elihu Hoopes eller E.H som han kallas, och neuropsykologen Margot Sharpe.

En man utan minne är en man utan skugga. E.H minns bara det som hände innan han insjuknade i encefalit efter att ha smittats av en sällsynt variant av herpes. Sjukdomen ödelade hans minne - han har ett extremt begränsat korttidsminne och resten är som skuggade öar av minne. Det tyder på att någon del av hjärnan fortfarande fungerar som minne, resonerar Margot Sharpe som kommer att ägna trettio år av sitt ensamma liv åt forskningen kring E.H., ”Projekt E.H,” som till en början leds av en dynamisk professor som gradvis överlåter ansvaret på sin unga, begåvade adept.

Annons

Annons

E.H blir professor Sharpes baby. Och inte bara dominerar han varje sekund av hennes liv- hon har tagit avstånd från sin familj och saknar vänner- han blir också hennes stora kärlek.

Trots att han varje gång de möts har glömt vem hon är, men som den gentleman han är inleder han konversationen med en stående fras: ”God dag!”

Ämnet är fascinerande och Oates rör sig i ett skugglandskap av fragmentariska minnesbilder från ett gåtfullt försvinnande då en elvaårig flicka hittas död i en flod. Men historien blir märkligt stillastående. E.H åldras utan att förstå det – han är fortfarande en 37-årig man som bor hos sin gamla faster- och professor Sharpe med sin ungdomligt trotsiga svarta fläta, vägrar också inse att hon inte längre är 24 år som när hon först mötte sitt forskningsobjekt. Tidens lagar upphävs när hjärnas synapser ger motstridiga signaler.

Vad är identitet och minne när man inte kan föreställa sig en framtid?

Professor Sharpe, som lyckas slå sig fram i det rigida 60-talets machokultur bland vetenskapsmän, balanserar farligt mellan underkastelse och grymhet i en forskarvärld, där etikens lagar tycks ha upphävts.

Och så händer det att inte bara E.H utan även hans beskyddare störtas i fördärvet. Mer ska inte avslöjas här. Men som alltid hos Oates ligger hotet om våld latent. Och trots alla utmärkelser och forskningsframgångar är Margot Sharpes liv egendomligt tomt och ödsligt. Kan man älska en man utan skugga?

Annons

Joyce Carol Oates släpper loss sina demoner

Det finns många sätt att läsa den här romanen på. Som en psykologisk thriller, som en kärleksroman och som en förment vetenskaplig studie. Oates tackar i efterordet sin make som är neuroforskare. Men den här gången har hon förlitat sig mer på vetenskap än fantasi. Hon som i så många år har ägnat sig åt att kartlägga det mänskliga psyket i all dess komplexitet har gått vilse bland skuggorna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan