Annons

Annons

Annons

Bröderna driver företag – som spökjägare: ”Folk vill veta om det de känner finns”

Text

Bröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen är spökjägare. Tillsammans har de startat LaxTon Ghost och undersöker paranormal aktivitet i hemsökta hus och byggnader.

Linda och Tony Martinsson, Niclas Laaksonen och Sofia Siekas utgör LaxTon Ghost Sweden. Ett företag som har gett sig i kast med den speciella uppgiften att jaga spöken i hemsökta hus.

Det var en tragisk händelse inom släkten 1988, då deras kusiner omkommit i en brand på julaftonen, som de båda bröderna fick upp intresset för paranormala aktiviteter. Kort efter branden började det hända oförklarliga händelser i deras omgivning som bröderna började dokumentera.

– Vi såg saker flytta sig framför oss och hörde kusinernas röster, det var massor av saker som hände så där skapades ett jätteintresse hos oss, berättar Tony Martinsson.

Intresset har därefter följt med bröderna genom livet och ledde till att de för fyra år sedan, tillsammans med sina respektive, Linda Martinsson och Sofia Siekas, startade organisationen LaxTon Ghost Sweden, med inriktning på att undersöka just paranormala aktiviteter i olika byggnader.

Annons

Annons

– Vi tyckte det var dags att börja dokumentera det vi upplevde och köpte massor av utrustning, som kameror och olika mätinstrument. Sen startade vi en hemsida och började åka runt och göra utredningar hos människor och företag som ville ha vår hjälp, säger Tony.

Tony förevisar ett antal av de instrument som han och de andra i LaxTon använder sig av när de gör undersökningar i hemsökta hus och byggnader.

Uppenbarligen fanns ett uppdämt behov av den här typen av verksamhet. Sedan starten har de haft ett stort antal uppdrag runt om i landet. På torsdagskvällen var gänget i Skövde och berättade om vad de gör.

Annons

Vad vill folk ha hjälp med när de anlitar er?

Annons

– De vill att vi kommer och utreder saker som de själva upplevt i många år faktiskt stämmer. De vill veta om det de känner finns, eller om de ser i syne, eller hör fel.

Vad är det ni mäter med er utrustning?

– Vi mäter energier i form av både elektromagnetiska fält och statiska fält. Vi mäter rörelser och temperaturförändringar i ett rum och försöker också fokusera mycket på ljud.

– I grunden består alla människor energier och vi tror någonstans att när vi går bort så får man energi kvar och den försöker vi mäta, förklarar Tony.

Hur får ni era uppdrag?

– Från början fick vi jaga en massa, men nu har vi blivit ganska stora på Youtube, med nästan 90 000 följare, så nu blir vi ombedda att komma.

Känner ni redan när ni kommer till en plats att det finns något där eller måste ni ha utrustningen för att bekräfta?

– Både och, men på senare år har vi utvecklat någon form av känsla som innebär att när vi kommer till ett nytt ställe så kan vi redan innan känna att här kommer att hända saker, det kunde vi inte tidigare. Vi har väl lärt oss att känna av stämningen i ett rum, men annars är det mycket verktygen vi förlitar oss på, säger Tony.

Skulle ni hitta krafter i alla hus om ni fick göra en undersökning?

– Nej, det finns inte energier i alla hus, men det finns personbundna energier, vilket innebär att det räcker att det börjar det hända saker om en person som har med sig en energi kommer in i ett rum.

Annons

Hur vet jag att instrumenten inte är manipulerade att ge de utslagen?

– Det är en väldigt vanlig fråga. Jag kan bara säga att vi aldrig skulle fejka något, för det skulle ta bort respekten för våra kusiner, som är grunden och kärnan till att vi håller på med det här.

Annons

– Och skulle vi vilja fejka borde vi väl göra en skräckfilm, med massor av prylar som börjar röra på sig och liknande, säger Tony

Vad är det otäckaste som ni har varit med om?

– Det är nog när jag har blivit rörd rent fysiskt. Jag har exempelvis fått rivmärken både på rygg och nacke när jag var på Riddersviks herrgård utanför Stockholm. Det var en väldigt stark upplevelse.

I dag har ni blivit stora på Youtube, med många fans och 8 miljoner visningar på era filmer. Startade ni verksamheten med tanke på att göra just den grejen?

– Nej, det var mest en roligt grej från början, men vi märkte att det var uppskattat, så då tänkte vi att vi skulle öppnar Sveriges första spökjaktssida och gjorde det.

– Sen har det blivit föreläsningar och vi har också samarbetat mycket med Aftonbladet som experter i vissa sammanhang och har även kört en spökspecial på deras webb-TV.

Hur har folks inställning till fenomenet förändrats över tid?

– Backar man bara fem år var det ganska tabu att prata om sådant här. Nu har det hänt jättemycket och det kommer fram folk i alla åldrar och säger att ”äntligen finns det folk som vågar prata om det”, säger Tony Martinsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan