Annons

Annons

Annons

Ensamkommande får ny chans att stanna i Sverige

Text

Riksdagen röstade på torsdagen ja till ett nytt lagförslag som ger omkring 9 000 unga flyktingar en ny chans till uppehållstillstånd.

Lagen börjar gälla i sommar.

Regeringens lagförslag om att ge en grupp flyktingar en ny chans att stanna i Sverige röstades igenom i riksdagen på torsdagen.

Regeringens lagförslag har varit omdebatterat, men röstades igenom i riksdagen med 166 ja-röster mot 134 nej-röster, uppger TT.

Den nya lagen innebär att omkring 9 000 ensamkommande unga ska kunna få tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå. De som berörs är personer som kom till Sverige som minderåriga och registrerade sin asylansökan senast den 24 november 2015, men som sedan hunnit fylla 18 år i väntan på beslut från Migrationsverket. Många av de som berörs kommer från Afghanistan.

Annons

Den nya lagen börjar gälla 1 juli 2018, därefter har de berörda till 30 september på sig att göra en ny ansökan.

Annons

Har fått kritik

Lagförslaget fick kritik från både Polisen och Lagrådet när det var ute på remiss. Lagrådet menade att lagförslaget dels skulle innebära en särbehandling av en viss grupp och dels att handläggningstiden och inte asylskäl riskerade bli avgörande för om någon ska få stanna i Sverige, skriver bland andra Svenska Dagbladet. Polisen var å sin sida kritisk till att personerna som berörs ska kunna få tillfälligt uppehållstillstånd även om de inte kunnat klargöra sin identitet.

– Vi har tagit fram den här lagstiftningen för att säkerställa att vi ger dem den chansen de skulle haft från början, sa Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm i SVT i måndags.

Allianspartier kritiska

Även Sverigedemokraterna och Allianspartierna (förutom Centerpartiet) var inför omröstningen i riksdagen kritiska till förslaget. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, sa i april till Expressen att ”grunden för svensk migrationspolitik måste vara att ett nej ska vara ett nej” och ”all erfarenhet visar att tillfällig amnesti aldrig blir tillfällig. Den långsiktiga effekten blir att migrationspolitiken förlorar trovärdighet”.

Annons

Annons

Regeringen fick dock med sig både Centern och Vänsterpartiet, samt tre ledamöter från Liberalerna och tre från Kristdemokraterna, som röstade för förslaget, uppger TT. Därmed blev det alltså majoritet för den nya lagen.

”Centerpartiet släpper igenom regeringens förslag på grund av att de medmänskliga konsekvenserna om vi skulle stoppa lagförslaget skulle bli alldeles för stora. Medmänsklighet för Sverige framåt”, skrev Centerledaren Annie Lööf på sin Facebooksida inför beslutet.

Liberalernas Fredrik Malm var dock bekymrad över beslutet:

– Riksdagen har nu valt att i grunden ändra svensk migrationspolitik, från att handla om individuell prövning och skyddsskäl till att i stället få det att handla om handläggningstider och gymnasieskolan. Jag är rätt orolig för svensk migrationspolitik framöver, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna hoppas att beslutet ska kunna rivas upp i framtiden, uppger Aftonbladet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan