Annons

Annons

Annons

Annons

Nationaldagsfirande utökas med tivoli och marknad

Text: 

Det ska finnas något för alla. Med den utgångspunkten ordnas nationaldagsfirandet i Skara. I år blir det än mer att göra. Tivoli, marknad och ponnyridning är bara några av nyheterna.

Nu bjuds Skaraborna in till en riktig nationaldagsfest. Flera nyheter utlovas av Johanna Andersson, Skara kommun, Annmarie Engh, turistbyrån, Peter Gustafsson, Mega, Stefan Lundström, Skara brukshundklubb, Joel Jernström, Musikens vänner och Tommy Fridolfsson, Skara brukshundklubb.

Skaras nationaldagsfirande är pampigt och traditionellt. Och i år bllir firande ännu större.

Den första nyheten dyker upp redan på morgonen. När flaggorna hissas på Stortorget till en trumpetfanfar kommer Musikens vänner att delta. Kören ska sjunga nationalsången tillsammans med publiken.

– Det känns roligt och spännande. MV har redan en massa traditionella uppdrag, men vi gör ingenting på nationaldagen. Vi har många svenska och fosterländska sånger på repertoaren, så detta känns som en perfekt tradition för MV och Skara, säger Joel Jernström, avgående ordförande i MV.

Annons

MV kommer också att medverka på kvällen när flaggorna halas.

Annons

Dagen fortsätter sedan med ett fullspäckat schema. Friidrottstävlingen Skararacet hålls på en av Sveriges snabbaste löparbanor på Vilans fritidsområde och i Skara domkyrka blir det nationalandakt.

Där återkommer också de populära guidade vandringarna upp i tornet och in i hemliga rum. De hålls varje halvtimme, men biljetterna brukar snabbt gå åt, så det gäller att hänga på låset.

– Det är mycket trappor upp och ner, så det är inte så lättillgängligt. Men det är en fantastisk utsikt när du kommer upp i tornet, säger Johanna Andersson, kulturutvecklare hos Skara kommun.

Skara handel och Mega satsar stort i år. Alla butiker som vanligt öppet och lövar staden med björkris, dessutom hålls nästan 200 meter lång marknad på Klostergatan och Tvärgatan med knallar som säljer allt från godis till kläder och plastpåsar.

En annan nyhet är att Peter Pans tivoli är på plats med ett tiotal attraktioner på Stortorget och Hötorget. I Olins park hålls barnaktiviteter och Skaraortens ryttarförening ordnar ponnyridning.

– Vi växlar upp för att försöka få tillbaka Vår vänliga vardag-tänket. Det ska hända något under hela dagen i Skara, något för alla i hela stan, förklarar Peter Gustafsson, Mega.

Mitt på dagen börjar aktiviteterna vid Djäknescenen. Skara brukshundklubb är på plats för tredje året. I år visas exempel på nosarbete, när hunden ska söka upp något. Och även andra intresserade kan komma och testa sina jyckars förmåga i SBK:s "fiskedamm".

Annons

– Då lägger vi ut saker i ett rutmönster på marken och så ska deltagaren försöka få sin hund att hämta en av sakerna. Klarar den att lämna saken till sin ägare så får man behålla saken, berättar Stefan Lundström, som också vill flagga för den nationella brukshundklubbens 100-årsfirande i år.

Annons

Sedan är det dags för det traditionella nationaldagsfirandet på Djäknescenen. Det inleds med att fanborgen och Skara musikskolas paradorkester marscherar från Stureplan och genom stan till Djäknescenen.

Andreas Ljung är konferencier för programmet som innehåller sång och musik av Skara manskör och musikskolan, tal av kommunfullmäktiges ordförande Jessica Bredenberg och kultur- och fritidsnämndens ordförande Martin Johansson samt utdelning av flera utmärkelser.

Kommunen delar ut kulturstipendium, byggnadsvårdspris, stipendium för förtjänstfulla insatser i idrottslivet och miljövårdspris. Mats Bohman avslöjar årets mottagare av stipendier från Uno Bohmans minnesfond och Lions utser Skaras vardagshjälte i samarbete med SkLT innan det hurras för Sverige och nationalsången sjunges.

Peter Gustafsson från Mega konstaterar att Skara har ett riktigt brett nationaldagsfirande:

– Vi slår de flesta närliggande städerna på fingrarna, säger han stolt.

När Skara ställer till med nationaldagsfirande blir det rejält. Årets festligheter bjuder på tivoli och marknad, musik och tal, stipendieutdelning, friidrottstävlingar, ponnyridning, tornvandring i domkyrkan, hundaktiviteter och öppna butiker.

Annons

Under dagen kommer det också att hållas en ceremoni för särskilt inbjudna på biblioteket. Då firas nya svenska medborgare samt alla Skaras ettåringar. Det blir tårtkalas och musikskolan spelar.

Men det finns gott om chanser även för andra att njuta av gott fika under nationaldagen. Konditorierna i stan håller öppet, PRO bjuder på kaffe i sina lokaler och Skara gille lockar med underhållning och servering vid Båtmanshuset.

– Vi hoppas att Skaraborna kommer ut och deltar i firandet, säger Annmarie Engh på turistbyrån.

Annons

Annons

Till toppen av sidan