Annons

Annons

Annons

Annons

Billingeprojektet i Skövde

Detaljplanearbetet styr hotellets tidsplan

Text: 

Billingehus ägare Asmund Haare bedyrar att man håller sin tidsplan med hotellets om- och tillbyggnad, som är en deras del av avtalet om Billingeprojektet. Det mest synbara exemplet finns dock bara i ett rum ännu, där man skapat en variant på hur det kan komma att se ut när det är klart.

Annons

Hotellkoncernen Flying Elephant jobbar på med sina åtaganden i Billingeprojektet, men än syns inget utåt. – Detaljplaneprocessen styr hur fort vi kan gå fram i vårt arbete, säger ägaren Asmund Hare.

På senaste fullmäktige ställde socialdemokraten Jörgen Frödelius frågan om hur det förhöll sig med hotellbolaget Flying Elephants arbete med sin del av Billingeprojektet. Nu ger ägaren Asmund Haare beskedet att processen pågår men att mycket fortfarande är på planeringsstadiet.

– Det stora och förlösande för oss är när detaljplanen blir färdig och det arbete pågår för fullt. Vi måste veta vad vi kan bygga innan vi sätter i gång och det är detaljplanen som avgör det, därför kan vi inte gå fortare fram än vi gör nu, säger Asmund Haare.

Så här långt tycker han att detaljplanearbetet har gått relativt smärtfritt.

– Det finns fortfarande några delar vi jobbar med när det gäller utformningen, men vår arkitekt har träffat tjänstemän på kommunens planavdelning så nu tror jag vi har lösningen på den biten.

Annons

Annons

– Sen har det också kommit in åsikter avseende naturskyddsvärden som vi nu försöker ta hänsyn till. Där hade kommunen ett förslag på förändring, liksom arkitekten, så det ser ut som vi ska kunna lösa den delen, säger Haare.

Är det en svårare eller lättare process här än på andra platser?

– Det finns en genuin vilja i kommunen, både hos politiker och tjänstemän att genomföra projektet, vilket underlättar mycket. Sen finns det även andra intressen, men det dilemmat har man alltid och jag ser inte att det här är värre än något annat projekt vi jobbar med, säger Haare.

Finns någon risk att detaljplanen överklagas?

– Det vet vi inte, men i samråd med kommunen och planavdelningen försöker vi tillmötesgå åsikterna som kommit in på ett sätt som gör att det inte ska finnas någon anledning att göra det.

Erlend Ellingsen, kommunikationsdirektör i Flying Elephant och Asmund Haare, hotellkoncernen ägare på plats i restaurangen, som precis fått sig en ansiktslyftning i form av en ny matta.

Än så länge syns inga spår inomhus av den kommande ombyggnaden av Billingehus. – Vi måste veta vad vi får göra först, säger Asmund Haare och hänvisar till den pågående processen om detaljplanen för hotellområdet.

Interiören i Billingehus har med liten variation varit orörd länge, men en stor omgörning är alltså på gång nu.

Enligt kommunens tidsplan ska detaljplanen vara klar att antas i månadsskiftet oktober-november. Förutsatt att det blir klartecken då, kan hotellbolaget dra igång med sitt arbete på allvar. Det lär dock dröja ett tag till innan grävskoporna går igång.

Annons

Annons

– Efter beslutet ska de slutliga ritningarna fram och vi ska gå igenom planerna så de är så bra som möjligt. Sen ska vi ansöka om bygglov och göra upphandlingarna av entreprenaden.

– Där gör vi också troligen en delning så att ombyggnaden av rummen blir en entreprenad och bygget av kongresshallen och de nya rummen blir en annan, säger Asmund Haare.

Med det sagt vill han inte uppge någon exakt tidsplan för det fortsatta arbetet just nu.

– Det är ett knappt halvår kvar av processen med detaljplanen. Sedan har vi ytterligare en period där vi ska söka bygglov och skriva kontrakt med entreprenörer med mera, så det är många bitar som ska falla på plats.

– Men vi gör det vi har kommit överens om att göra parallellt med kommunen och är i fas med det. Samtidigt får jag medge att jag nog var lite överoptimistisk när det gäller hur fort det skulle gå att ta fram detaljplanen, säger Haare.

Ett arbete dock gjort så sett att ett provrum har ställts i ordning i syfte att se hur rummen ska kunna byggas om. Erlend Ellingsen, som är Director of Communications på Flying Elephant konstaterar att det är ett grannlaga arbete att få det rätt.

– Det är 240 rum i hotellet nu. Innan vi går igång med en sådan stor ombyggnadsprocess gör vi i ordning ett rum för att se hur vi tänker oss hur det ska se ut.

– Vi ser om det är praktiskt utformat ur olika hänseenden och funderar på faktorer som slitage på möbler. Alla medarbetare får komma in och säger sitt innan vi bestämmer oss för att gå vidare med en viss form.

Annons

Provrummet han visar upp har gråmålade väggar och parkettgolv. Textilierna går i grått och svart, medan möblerna är målade i mattsvart färg, samt att en fåtölj har en mörkt turkos nyans. Stilen kan bäst beskrivas som en sammansmältning av nordiskt och japanskt formspråk. Sparsmakat men ändå elegant.

– Vi ska bygga något som ska hålla ett tag designmässigt, därför vi valt att hålla det rent och enkelt, konstaterar Erlend Ellingsen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan