Annons

Annons

Annons

”Revisorerna har fått en hang-up”

Text

Jonas Andersson (L), ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, skjuter ifrån sig revisorskritiken kring avtalet med SOS alarm.

– Jag ser inte att vi hade kunnat göra mycket annorlunda, säger han.

Jonas Andersson (L) svarar på kritiken.

LÄS MER: Revisionen kritiserar avtal med SOS alarm

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och Regionstyrelsen får kritik från revisorerna för hur man hanterat avtalsskrivning med SOS alarm. Men Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och regionråd, tycker inte att det ligger något i kritiken.

– Nej, nu har jag inte läst hela revisionsrapporten, men spontant tycker jag inte det. Det är få ärenden som vi har berett så mycket på längden och höjden och tvären som detta. För mig känns det nästan som att revisorerna har fått en hang-up på just den här frågan och letar efter fel, säger han.

Annons

Annons

Kostnaden för alarmeringsverksamheten har ökat kraftigt för regionen. Att ärendet inte beretts tillräckligt kan ha gjort att SOS alarm kunnat utnyttja sin starka ställning på marknaden och fått ett bättre pris, enligt revisorerna.

– Det kan man möjligen misstänka. Det avtal vi hade tidigare slöts för sju åtta år sedan och det var en av de första upphandlingarna som gjordes av ett landsting. Vi gav inte bara uppdraget till SOS alarm. I det läget var SOS alarm måna om att de skulle få uppdraget och dumpade nog sitt anbud rejält. De har gått back på avtalet med Västra Götalandsregionen, säger Jonas Andersson.

Därför var det givet att priset skulle höjas när det nya avtalet nu skrevs och det ligger även i paritet med vad andra landsting och regioner betalar, menar Jonas Andersson. Men han medger att det ser märkligt ut.

– Vi köper färre tjänster av SOS alarm, men betalar betydligt mer, konstaterar han.

Han konstaterar vidare att det nu kommer att bli ytterligare merkostnader för regionen, då man inte lyckats rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor för att sköta prioriteringen av larmen, som regionen ska ta över från SOS alarm.

– Jag är besviken. Man sa att det skulle vara enklare att rekrytera i egen regi, säger Jonas Andersson.

Detta är samtidigt långtifrån enda arbetsplatsen i regionen som har svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Det var den invändningen vi hade, men tjänstemännen sa att det skulle vara attraktivt att arbeta för regionen, bland annat för att man kunde skapa kombinationstjänster, säger Jonas Andersson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan