Annons

Annons

Annons

Friidrott

TV: Så börjar du löpträna som nybörjare

Text

Alla har alltid varit nybörjare någon gång, även de som springer maratonlopp. Men när man väl ska ta steget från soffan ut i löpspåret är det knappast ett maraton man ska börja med.

– Börja med att gå, småjogga och varva gång och löpning, tipsar löptränaren Gunnar Hildingsson som tillsammans med Håkan Thool ger sina tips för hur man kommer igång med löpträningen när man är nybörjare i tv-klippet nedan.

Gunnar Hildingsson och Håkan Thool är löptränare på Friskis och Svettis och håller i löpgrupper. På tisdagen

På tisdagen var det första träningen för säsongen i Friskis och svettis nya löpgrupp för nybörjare i Skövde. På första träningen joggade/gick de egentligen bara 1,5 kilometer för att komma igång och även hinna med att träna löpteknik. De körde korta intervaller med jogging där man skulle springa sträckan mellan två lyktstolpar, sedan gå lika länge.

Annons

Annons

Med tiden kommer mängden löpning öka under de två månader löpgruppen för nybörjare pågår, ett slutmål som satts är att de ska kunna jogga fem kilometer utan att stanna. Vilket är precis så man ska göra även om man börjar jogga själv, alltså sätta ett mål och sedan gradvis öka nivån efter sin förmåga.

Inbäddat innehåll

De som får blodad tand i nybörjargruppen kan sedan gå vidare till de vanliga löpgrupperna som finns på Friskis och Svettis.

– En del tror att de inte klarar av löpningen där, så därför startade vi nybörjargruppen så kan man hoppa med i andra gruppen när man märker att man klarar det, säger Gunnar Hildingsson och Håkan Thool.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan