Annons

Annons

Annons

Minister öppnar för familjeklassning av drog

Text

Socialdemokraterna röstade mot att familjeklassa vissa typer livsfarliga nätdroger.

Men i sitt svar till riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) öppnar plötsligt den ansvarige ministern Annika Strandhäll (S) för just den möjligheten.

– Regeringen kommer att ta initiativet en ny bred analys av frågan om vilka åtgärder som kan göras för att mer effektivt möta problemet. En sådan analys ska innehålla möjligheterna att införa förbud mot hela grupper av likartade substanser, säger Strandhäll.

Den är 50 gånger mer dödlig än heroin och 100 gånger mer än morfin. Enbart två milligram, några saltkorn, räcker för en dödlig dos.

Minister Annika Strandhäll öppnar nu för att man ska kunna göra en analys om familjeklassning av liknande preparat.

Cecilia Widegren tycker att det är bra att Strandhäll och regeringen nu agerar i den här frågan, det kan rädda många liv.

Cecilia Widegren är naturligtvis glad över den oväntade formuleringen och konstaterar samtidigt att trycket varit mycket hårt i den här frågan.

Annons

– Narkotikapoliser och socialtjänst vill ha mer verktyg för att möta hotet från de dödliga nätdrogerna. Personligen ser jag inte någon anledning till varför vi inte skulle ge dem det, menar riksdagsledamoten.

Annons

Hon konstaterar också att flera andra länder har det här systemet och tycker att det vore ganska enkelt för de ansvariga att se hur de löst det rent juridiskt. Modellen finns redan i exempelvis Danmark, Storbritanninen, USA och Kanada.

Smärtstillande

Det handlar om en drog som egentligen är ett starkt smärtstillande medel, som används inom vården. Men via nät har den tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. För med sin enorma styrka, 50 gånger mer potent än heroin, är drogen extremt svår att dosera.

– Man kan tänka sig en liten tablett Alvedon med 500 milligram paracetamol. Dela den i 1000 bitar, vilket är en hög dos fentanyl. Detta är ett nationellt problem och kryper ut i de allra minsta av Sveriges orter. Precis vem som helst kan beställa dessa substanser hem till brevlådan eller närmaste postombud, konstaterade Widegren.

Moderaten anser också att en familjeklassning skulle kunna rädda många liv.

Bra att de agerar

Hon tycker givetvis att det är bra att regeringen agerar i den här frågan.

– Enligt Rättsmedicinalverket skördade fentanylvarianter över 100 liv under 2017. Tyvärr fortsätter drogen att döda. Därför dög det inte att luta sig tillbaka och lita till redan vidtagna åtgärder. Mer måste göras för att vända den explosionsartade utvecklingen, som går åt fel håll, menar Widegren.

Riksdagen tog beslutet 2015 och därför anser riksdagsledamoten att det är synd att det dröjt tills nu.

Håller med

I sitt svar till moderaten konstaterar ministern att de har samma uppfattning i många delar.

Annons

– Först vill jag säga att jag delar Cecilia Widegrens oro för droger i vårt samhälle, i synnerhet för de nya varianter av opiater i form av fentanyler som är ytterst potenta och dödliga också i mycket små doser, skriver Annika Strandhäll.

Annons

Hon konstaterar samtidigt att regeringen verkar för en folkhälsobaserad syn på alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken med insatser mot både tillgång och efterfrågan av narkotika.

Folkhälsan

Standhäll menar att folkhälsoperspektivet också rymmer en restriktiv narkotikapolitik som ett viktigt medel för att hindra att droger kommer ut på den svenska marknaden. Och att såväl polisen som socialtjänsten har viktiga roller i arbetet för att förhindra att människor hamnar i narkotikaberoende.

– Sverige är ledande i Europa när det gäller att snabbt hitta och förbjuda nya psykoaktiva substanser. Handläggningstiderna i regeringskansliet har kunnat kortats ner till ett minimum och vi använder konsekvent ett så kallat snabbspår i rapporteringen till kommissionen. Trots detta vill vi göra ännu mer för att så snabbt som möjligt klassa farliga substanser som narkotika eller hälsofarliga varor, säger ministern.

Förslag 8 mars

Regeringens lagrådsremiss som presenterade den 8 mars nya förslag om att Polismyndigheten får göra anonyma inköp av nya psykoaktiva substanser för att snabbare kunna klassificera sådana hälsofarliga substanser.

Samtidigt föreslog regeringen att Folkhälsomyndigheten tilldelades ökade resurser för att möjliggöra en snabbare klassificering av nya psykoaktiva substanser. Regeringen föreslog också att den som av grov oaktsamhet hanterar vissa hälsofarliga varor ska kunna dömas för detta.

Och ministern avslutar med;

– Regeringen kommer att ta initiativet en ny bred analys av frågan om vilka åtgärder som kan göras för att mer effektivt möta problemet. En sådan analys ska innehålla möjligheterna att införa förbud mot hela grupper av likartade substanser, säger Strandhäll.

Annons

Annons

Cecilia Widegren välkomnar att de nu tycks agera.

Läs om fentanylen skördar liv:

Läs fler ungdomar kommer att dö:

Läs ministerns kritik mot Widegren:

Läs nu varnar polisen på nytt:

Läs två män åtalas efter dödsfall:

Läs nytt lagförslag:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan